Clientii bancilor de economisire si creditare in sistem locativ vor putea sa-si deduca din veniturile anuale impozabile pana la 300 de lei din suma economisita, potrivit Codului Fiscal care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007.

Bancherii se asteapta ca aceasta masura sa stimuleze populatia sa economiseasca bani pentru renovarea locuintelor. ""Prin masurile adoptate in noul Cod Fiscal, statul confirma practic sustinerea sistemului de economisire si creditare ca instrument important pentru dezvoltarea domeniului locativ, pe de o parte, dar si pentru sprijinirea persoanelor care doresc sa-si imbunatateasca conditiile de locuit"", a declarat presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), Ionut Costea.
AJUTOARE. Noul Cod Fiscal face referire la faptul ca sunt neimpozabile veniturile sub forma dobanzilor bonificate la depozitele clientilor constituite in baza Legii privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ. ""Cred ca s-a inteles ca acest produs este o parghie in atingerea unor obiective macroeconomice cum ar fi cresterea gradului de economisire la nivelul sistemului bancar sau reducerea deficitului de cont curent"", a adaugat Costea.
Sistemul presupune o perioada minima de economisire de 18 luni, dupa care clientii pot solicita un credit cu dobanda fixa de 6% pe an, daca sunt indeplinite cumulativ mai multe conditii. Astfel, titularul trebuie sa aiba in contul de economii jumatate din suma contractata, dupa insumarea economiilor proprii, a dobanzii platite de banca si a primei de la stat, si sa atinga un anumit scor impus de banca, in functie de mai multi factori, printre care volumul economiilor, tariful ales, durata perioadei de economisire. Creditul poate fi utilizat pentru amenajarea, cumpararea sau construirea unei locuinte, ori pentru obtinerea unor credite ipotecare si/sau imobiliare de la alte banci, sau pentru refinantarea creditelor bancare si a imprumuturilor de leasing imobiliar deja contractate. In etapa de economisire, statul mai ofera o prima de stat de 15% din suma economisita in anul calendaristic precedent, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 150 de euro. Contractele de economisire-creditare incheiate sunt pe sume mici si sunt folosite in special pentru reamenajarea spatiului locativ. Valoarea medie a unui contract de economisire-creditare a fost in 2005 de 5.434 de euro, echivalent in lei, potrivit datelor RBL.

PIATA DISPUTATA DE DOUA BANCI