Gradinarii particulari sunt nemultumiti ca, in ciuda recoltei bune, nu-si pot recupera cheltuielile din cauza preturilor de nimic. Procesatorii spun ca e vina lor, ca produc haotic, fara contracte. Daca anul trecut si-au vazut munca distrusa de pl

Gradinarii particulari sunt nemultumiti ca, in ciuda recoltei bune, nu-si pot recupera cheltuielile din cauza preturilor de nimic. Procesatorii spun ca e vina lor, ca produc haotic, fara contracte.

Daca anul trecut si-au vazut munca distrusa de ploi si de inundatii, anul acesta producatorii particulari din Galati si Prahova au gradinile si solarele pline de rosii, vinete si ardei. Dar bucuria pe care le-a adus-o recolta abundenta a fost stearsa cu buretele de preturile derizorii de desfacere. Pentru ei, abundenta inseamna faliment.
DE PLANS. Satenii din localitatea prahoveana Balta Doamnei, gradinari recunoscuti, se plang ca din cauza preturilor de nimic nu-si pot recupera nici macar banii investiti in culturi. ""Imi vine sa arunc tot la groapa de gunoi, asa cum au mai aruncat si altii, decat sa fim bataie de joc. Un kilogram de mere e 25.000 de lei si ce munci se fac la mere! La munte se fac si nestropite. Doar le culege din poma€¦"", isi varsa oful Toma Mazilu, un legumicultor venit cu marfa la piata, la Ploiesti. El obtine 5.000 de lei vechi pe kilogramul de rosii si 8.000-10.000 de lei pe kilogramul de vinete si de ardei. In timp ce angrosistii ofera 2.000 de lei pe kilogramul de rosii.
Nici galatenii nu stau mai bine. Au facut legume din belsug, pentru care n-au piata de desfacere. Rosiile, ardeii, castravetii sau vinetele se dau la preturi de cinci ori mai mici comparativ cu 2004 si 2005. Specialistii agricoli sustin ca situatia duce la falimentul producatorilor, multi dintre ei fiind nevoiti sa-si vanda produsele direct de pe camp, cu cat o da Dumnezeu.
GRESEALA. Procesatorii spun ca singurii vinovati de situatie sunt chiar gradinarii. ""S-au orientat spre productia pentru consum, si cum consumul nu a fost la nivelul asteptarilor, s-au trezit fara piata de desfacere si au fost nevoiti sa
lase la pret"", considera Aurel Tanase, presedintele patronatului Romconserv. ""La castraveti, pentru ca nu i-au sortat pe caliberul (n.r. - dimensiuni) 3-6, 6-9 centimetri, marfa lor are 9-12 centimetri sau chiar mai mult si nu o vrea nimeni, pretul coborand la 1.000-2.000 de lei vechi/kg"", a adaugat el.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.