Ar fi putut fi cel mai mare regizor din Romania. Dar vremurile n-au fost de partea luia€¦

Emil Loteanu. Pentru cei mai multi, este ""regizorul basarabean care a facut «Satra» si «Lautarii»"". Unii isi vor aminti ca el a dat lumii si alte pelicule cinematografice de mare forta artistica, precum ""Anna Pavlova"" ori ""O drama la vanatoare"". Foarte putini iti vor vorbi despre ""Poienile rosii"" - de un romanism pe care nu-l mai intalnesti in nici un alt film sovieto-basarabean al vremilor acelora - , sau despre ""Luceafarul"", singura ofranda cinematografica dedicata vreodata lui Eminescu, avand ca pretext muzica lui Evghenie Doga.
Cei mai multi il vor numi ""regizorul basarabean care a trait la Moscova"", fara a sti ca Emil Loteanu a terminat Liceul ""Sfantul Sava"" si numai o abordare obtuza, specifica anilor a€™50, si un ""dosar"" cu probleme au facut ca tanarul care visa sa cuprinda lumea pe pelicula de celuloid sa nu fie admis la IATCa€¦ Poate aceasta a fost sansa Filmului (cu ""F"" mare), ca Emil Loteanu sa studieze la Moscova si sa cucereasca mapamondul cu ""Satra"" si cu ""Lautarii"" - un film despre tigani, jucat de actori basarabeni si in care se vorbeste romaneste.
Despre cum se face ca astazi, istoria cinematografiei romanesti nu-l consemneaza in fruntea listei, ne-a povestit intr-o duminica marcata de linistea caselor vechi din Cotroceni, Marcel Loteanu, fratele regizorului, fost, vreme de decenii, producator pe platourile de filmare de la ""Buftea"". ""In viata noastra, filmul a fost o predestinarea€¦ Insa dintre noi doi, numai el a avut geniu!"" Dar ce va fi insemnand ""predestinarea""?
INCEPUTURILE. Dupa refugiul din a€™44, soarta a vrut ca Emil sa ramana la Radauti, impreuna cu tatal sau, iar Marcel sa-si insoteasca mama la Bucuresti. Cinci ani mai tarziu, intr-o conjunctura stranie, Emil Loteanu ""fuge"" prima data in Basarabia. Orfan - caci tatal abia murise - avand nici 13 ani, cauta adapost in cel mai apropiat camin cunoscut: casa bunicilor de la Holencauti, peste granita. ""Era in decembrie, 1949. El nu avea acte si regula era sa fie predat inapoi granicerilor romani. L-au trimis la Bucuresti din halta in halta. Asa am ajuns din nou impreuna. Locuiam pe atunci pe Strada Helesteului. Cartierul Primaverii de azi, candva Jianu sau Luna Park, nu era ce este acuma€¦ Mi-aduc aminte cum el facea cu noi piese de teatru, in curtea casei. Monta Scufita Rosie si eu jucam intotdeauna rolul lupului. Si plangeam. Dar el eraa€¦ regizorul. Cred ca l-a influentat faptul ca locuiam langa Studiourile Sahia. Auzeam muzica, post-sincroanele. Adunam resturile de pelicula aruncate dupa montaj si faceam artificii. El sarea gardul si se imprietenea cu operatorii, cu regizoriia€¦ Cred ca a contat si faptul ca in a€™50 in casa noastra s-a turnat primul film artistic romanesc - «Viata invinge». Trei saptamani au stat cu noi si au filmata€¦""

MIRII. Moscova, 1979, cu Galina Beleaevaa€¦