Lenin se dovedeste un logician de forta. Pe intinsul intregului articol, el stabileste raporturile dintre scriitori si Partidul Comunist. Partidul - spune el - cere tuturor scriitorilor sa se supuna controlului de partid. Al scriitorilor, zia

Lenin se dovedeste un logician de forta. Pe intinsul intregului articol, el stabileste raporturile dintre scriitori si Partidul Comunist. Partidul - spune el - cere tuturor scriitorilor sa se supuna controlului de partid.

Al scriitorilor, ziaristilor care intra in partid:
"" - Linistiti-va, domnilor! In primul rand, e vorba despre literatura de partid si punerea ei sub controlul partidului. Fiecare e liber sa scrie si sa spuna tot ce pofteste, fara cea mai mica ingradire. Dar fiecare uniune libera (inclusiv partid) este de asemenea libera sa iz-goneasca pe acei membri care se folosesc de firma partidului pentru a propovadui conceptii straine partidului. Libertatea presei si a cuvantului trebuie sa fie deplina. Dar libertatea de asociere trebuie doar sa fie si ea deplina. In numele libertatii cuvantului, eu sunt obligat sa-ti acord deplina libertate de a tipa, de a minti si de a scrie ce-ti place. Dar si tu esti obligat, in numele libertatii de asociere, sa-mi acorzi dreptul de a incheia sau de a desface uniunea cu oamenii care spun cutare si cutare lucru. Partidul este o uniune liber consimtita, care s-ar destrama in mod inevitabil, intai ideologiceste, iar apoi si materialiceste, daca nu si-ar curata randurile de acei membri care propovaduiesc conceptii straine partidului. La stabilirea hotarului intre ceea ce e in concordanta cu spiritul de partid si ceea ce e impotriva spiritului de partid serveste programul partidului, servesc rezolutiile tactice ale partidului si statutul lui, serveste, in sfarsit, intreaga experienta a social-democratiei internationale, a uniunilor internationale liber consimtite ale proletariatului, care a inglobat mereu in partidele sale diferite elemente sau curente nu intru totul consecvente, nu intru totul pur marxiste. (...) Asa va fi si la noi, domnilor adepti ai «libertatii» burgheze a «criticii» inauntrul partidului; acum, partidul devine la noi dintr-o data un partid de masa, acum traim o perioada de trecere brusca la o organizatie deschisa, acum vor intra in mod inevitabil in randurile noastre multi oameni inconsecventi (din punct de vedere marxist), poate chiar unii crestini, poate chiar unii mistici. Dar noi avem stomacul tare, noi suntem marxisti tari ca piatra. Ii vom mistui pe acesti oameni inconsecventi. Libertatea de a gandi si libertatea criticii inauntrul partidului nu ne vor determina niciodata sa uitam libertatea oamenilor de a asocia in uniuni libere denumite partide.""
CONTEXTUL. Articolul ""Organizatia de partid si literatura de partid"" e publicat in Novaia Jizn nr. 12 din 13 noiembrie 1905. Un context pe care l-am numi, data fiind Rusia anului respectiv, cvasi- democratic. Oricum, un context in care Partidul Bolsevic nu ajunsese la putere. Intr-un asemenea context, exigentele avansate de Lenin nu numai pentru jurnalisti, dar chiar si pentru scriitori sunt perfect logice. ""Libertatea presei si a cuvantului trebuie sa fie deplina"" - zice Vladimir Ilici Lenin. ""Dar libertatea de asociere trebuie doar sa fie si ea deplina"" - adauga el imediat. Altfel spus, nu te obliga nimeni sa te inscrii in Partidul Comunist. Daca te-ai inscris, trebuie sa te supui disciplinei de partid. Daca nu te supui, partidul are dreptul sa te dea afara. Vrei sa scrii ce vrei? Nu intra in partid. Daca intri, semnezi, fara s-o stii, un angajament de a scrie sub controlul partidului. Rationament valabil nu doar in presa, dar si in politica. Nimeni nu te obliga azi sa devii membru al unui partid politic. Daca ai devenit - benevol suta-n suta - atunci e musai sa te supui disciplinei de partid. Teoretic, si cand partidul e forta conducatoare in stat, nimeni nu te obliga sa te inscrii in Partid. Dar, cum Partidul Comunist e singurul partid existent si cum de carnet depinde cariera ta, se poate vorbi de o constrangere.
Daca ramai pe dinafara, teoretic poti sa scrii ce vrei. Cu o singura conditie: sa ai unde sa publici!

NIMIC NU SE PIERDE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.