Iahnia este o mancare pur romaneasca. Cel mai des se face din fasole, insa sunt zone ale tarii unde se poate face si din alte legume, chiar si din peste. A venit vremea cand vrejurile de fasole sunt curatate de tecile pline de boabe. Din curtile

Iahnia este o mancare pur romaneasca. Cel mai des se face din fasole, insa sunt zone ale tarii unde se poate face si din alte legume, chiar si din peste.

A venit vremea cand vrejurile de fasole sunt curatate de tecile pline de boabe. Din curtile gospodarilor se aude fasait de saci descarcati, iar apoi, cand soarele coboara si caldura se mai domoleste, fasolea se bate. Este mai intai intinsa pe bucati de panza, iar apoi cu un bat mai strasnic este batuta pana ce boabele sar in laturi. Ca sa fie sigur ca nu mai ramane nimic pe teci, taranii iau apoi fiecare teaca ""la mana"" si cauta boabele ratacite.
RETETA. Apoi, taranca ia vreo doi pumni de boabe, pe care ii pune la ""muiat"" pana dimineata, in apa rece de fantana. Ii mai schimba apa, in miez de noapte, cand se trezeste sa mai ""vada"" de animale. Dimineata cand se trezeste pune boabele la fiert, cu mirodenii, ceapa calita si bulion si o lasa sa scada pana cand sosul devine foarte gros. E prima iahnie din recolta prospata de fasole. E una dintre bucatele traditionale romanesti cele mai apreciate. Si linte fac gospodinele noastre si din cartofi, si din telina, si din anghinare, chiar si din crap. Poate pentru ca acest fel de mancare are ceva din gustul naturii.

Reteta - Iahnie de fasole


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.