Telefoanele mobile sau cordless, pentru convorbiri in reteaua Skype, au ajuns si pe piata romaneasca. Cu sute de milioane de utilizatori in toata lumea, telefonia VoIP ii ameninta din ce in ce mai mult pe operatorii traditionali.

Aidoma unor sloganuri din manualele de istorie, revolutia Skype continua, borna 100 de milioane de utilizatori fiind deja depasita. De la discutia ""telefonica"" purtata in fata computerului, o data ce ai activat contul, utilizatorii de Skype pot purta acum si conversatii intr-o mobilitate specifica celularului. E adevarat, ""cercul"" asigurat de o retea wi-fi nu este la fel de generos ca o celula GSM, ca sa nu mai vorbim de numarul hot-spoturilor din Romania. Sa nu uitam insa ca putem vorbi gratis de pe contul Skype, daca nu sunam pe celular sau telefon fix. Dar si aici avem solutii, unii intreprinzatori oferind un telefon cordless (compatibil cu tehnologia Skype) cu un pachet de cateva zeci de minute gratis, pentru Skype Out (vezi www.voiptel.ro, de exemplu).
COMPATIBILE. Nume importante din industrie au scos pe piata telefoane mobile compatibile cu Skype, precum US Robotics sau SMC, cateva modele ajungand si in Romania. Daca terminalele 9600, 9601 si 9602 de la Robotics se conecteaza la PC prin USB, modelul WSKP100 (SMC Networks) poate fi folosit acolo unde exista o conexiune Wi-FI. Un alt model Wi-FI a fost produs de Belkin (va ajunge in curand si in Romania, prin Omnilogic). In ceea ce priveste plata convorbirilor in afara «retelei» Skype, este necesara achizitionarea unor credite in valoare minima de 10 dolari, iar plata se face online prin card (pe site-ul www.skype.com fiind afisate preturile pentru convorbiri pe fix si mobil).
Iar daca nu vrei sa cumperi, pentru convorbiri in contul Skype, un telefon mobil mai ai si varianta unui adaptor. Un astfel de exemplu este DPH-50U (produs de D-Link) care se ataseazaa la PC printr-un cablu USB, iar la el se conecteaza un telefon analogic sau chiar o linie telefonica.
""Este posibil sa asistam in viitorul apropriat la un adevarat «boom» in domeniu, mai ales datorita adoptarii solutiei de catre segmentul IMM"", spune Bogdan Mihalcea, reprezentantul D-Link Romania.