Mii se hectare de paduri si culturi agricole sunt, in cotinuare, mistuite de flacari in Grecia. Dupa ce turistii din Halkidiki si Peloponez au tras o spaima zdravana, focul si panica au cuprins si Turcia. Sute de pompieri, batalioane de militari s

Mii se hectare de paduri si culturi agricole sunt, in cotinuare, mistuite de flacari in Grecia. Dupa ce turistii din Halkidiki si Peloponez au tras o spaima zdravana, focul si panica au cuprins si Turcia.

Sute de pompieri, batalioane de militari si voluntari, peste 80 de vehicule speciale, 10 avioane si cinci elicoptere reprezinta efectivele cu care autoritatile elene se straduiesc sa controleze si sa stopeze violentele incendii care au cuprins mai multe zone turistice din Grecia. Potrivit AFP, mii se hectare de padure si culturi agricole au fost distruse.
ACCES DIFICIL. In peninsula Kassandra din Halkidiki, pompierii aveau de furca ieri-dimineata cu flacari, extinse pe trei kilometri, intr-o regiune cu acces dificil. Peste 5.000 de hectare de padure de pin si culturi, precum si cateva zeci de cladiri, intre care un hotel si un supermarket, au cazut prada incendiului din aceasta zona.
In sudul Peloponezului, in peninsula Mani, precum si in departamentul Laconia, o cincime din personalul serviciului de pompieri ia parte la lupta cu flacarile. Desi accesul este dificil, autoritatile cred ca focul este pe cale sa fie stins, mai ales ca si rafalele de vant care il ajutau sa se propage s-au domolit.
Pompierii au reusit sa controleze si un al treilea incendiu, izbucnit marti in Arcadia, in centrul Peloponezului, si care a ars sute de hectare de paduri si culturi in Muntii Mainalo. Un elicopter incerca miercuri dimineata sa stinga definitiv flacarile.
TURISTII ROMANI. Pentru cetatenii romani surprinsi de flacari in plina vacanta, situatia este pe cale sa reintre in normal. Firma de turism Aerotravel a comunicat ca turistii cazati in zonele Hanioti si Polichronos, cele mai afectate de incendiile din Halkidiki, ""si-au reluat activitatile specifice unei zile normale de vacanta"". In comunicat se mai arata ca a fost restabilita in intregime conectarea hotelurilor la retelele de utilitati. Un autocar pus la dispozitie de serviciile diplomatice romane din Grecia a asigurat revenirea in Romania a catorva familii. Restul au ales sa isi continue sejurul chiar la hotelurile alese initial.
Un reprezentant al Consulatului roman a declarat, pentru postul national de radio, ca au plecat deja 16 turisti dintr-un numar initial de 20. ""Lucrurile s-au linistit, focul a fost restrans si oricum este departe de zonele turistice. Totul este ars, dar nu mai exista nici un fel de pericol"", a spus oficialul roman.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.