Sirianul judecat pentru terorism, Omar Hayssam, a iesit din tara ascuns la bordul
navei Iman-T, pana in Portul Alexandria. Din Egipt pana
in Siria, pasagerul clandestin a fost transformat in membru al echipajului si a fost cazat in cabina mecanicului-sef
al vasului. In spitalul din
Damasc, Omar a fost
din nou operat.

Dupa ce au aflat de disparitia lui Omar Hayssam, abia la aproape o luna de zile distanta, si asta doar pentru ca inculpatul nu s-a prezentat la proces, autoritatile sunt acum pe cale de a reconstitui pas cu pas fuga din Romania a sirianului acuzat de terorism. Variantele fanteziste aruncate pe piata de mai mari ai Ministerului de Interne au fost contrazise de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT). Potrivit surselor noastre, acestia ar fi stabilit cu certitudine calea urmata de fugar, precum si persoanele care l-ar fi ajutat s-o stearga din tara.
PASAGER CLANDESTIN. Omar Hayssam a scapat de ""ochiul vigilent"" al politistilor de frontiera, ascuns bine la bordul cargoului sub pavilion nord-coreean Iman-T. Potrivit unor surse judiciare, Omar Hayssam a stat ""ferit"" cinci zile, timp in care in ascunzatoare nu a patruns decat bucatarul-sef, pentru a-i aduce de mancare. O data nava acostata in Portul Alexandria, situatia a fost schimbata.
Cel care il hranise pe Omar pana atunci a fost debarcat in portul egiptean, iar pasagerul clandestin a fost facut membru al echipajului. Hayssam a fost cazat in cabina mecanicului-sef al navei, pana in Siria. Surse judiciare ne-au precizat ca totul a fost posibil cu stiinta si implicarea comandantului de vas, Yousef Tartousi, varul armatorului Mustafa Tartousi. Acesta din urma, deja urmarit penal pentru ca a inlesnit fuga unui acuzat de terorism, a negat orice implicare. La 30 iunie, Iman-T a plecat din Portul Constanta pe ruta Alexandria (Egipt) - Tartous (Siria). La intoarcerea in Romania, cand vasul a fost sechestrat (6 august), s-a constatat lipsa comandantului Yousef Tartousi.
RE-OPERAT? ""Nu este adevarat. In acele zile, mai exact la 30, 31 iunie si 1 iulie, eu si sotul meu am fost cu familia la casa de la Snagov. Si asta pot sa spuna si oamenii care ne-au vazut. Ultima oara l-am vazut pe sotul meu undeva in jurul datei de 4 sau 5 iulie, cand mi-a spus ca se duce la doctor"", ne declara sotia lui Omar, Adela, imediat dupa punerea sub urmarire penala a armatorului Tartousi. Chemata ieri pentru a fi audiata la DIICOT, Adela Omar a refuzat sa spuna ce stie, invocand dreptul ei de a nu face declaratii impotriva sotului sau. De altfel, familia fugarului continua sa nege implicarea lui Tartousi si a navei sale in disparitia lui Omar, dar, potrivit surselor citate, declaratiile de martori contrazic acest lucru. Surse din anturajul familiei ne-au precizat ca Omar Hayssam (internat intr-un spital din Damasc) a fost din nou operat, in prezent fiind sub tratament cu citostatice.