Multe dintre preparatele de pe masa locuitorilor din orasul Orastie sunt venite din bucataria maghiara, insa se pastreaza si bucatele traditionale romanesti. Preferata lor este ciulamaua de pui. Orasul Orastie este pentru multi un simbol al ist

Multe dintre preparatele de pe masa locuitorilor din orasul Orastie sunt venite din bucataria maghiara, insa se pastreaza si bucatele traditionale romanesti. Preferata lor este ciulamaua de pui.

Orasul Orastie este pentru multi un simbol al istoriei. Aflat in zona vestigiilor civilizatiei dace, asezarea isi aduce aminte la tot pasul de mai-marii care in urma cu doua milenii isi aveau resedinta prin aceste locuri. Strazi cu numele lui Decebal, magazine ce poarta numele marelui conducator, busturi si cate si mai cate semne ale faptului ca aici a trait marele rege dac.
TRADITIONAL. Toate aduc aminte de Dacia Felix, mai putin bucatele, care amintesc mai degraba de austro-ungarii care au stapanit aceste meleaguri in perioada medievala. Vorbind cu bucatareasa uneia dintre cele patru pensiuni din oras, aflu cateva detalii despre ce inseamna gastronomia in aceasta zona. Se face un consiliu, format din doamna de la bucatarie, o ospatarita in practica si receptionera pensiunii. Nu prea stiu ele ce este specific zonei, dar imediat ce le intreb de mancarurile bunicii, limba li se dezleaga. Incet-incet am aflat despre ciorba de perisoare cu tarhon, despre ciorba de salata cu slanina, despre ciorba de fasole verde cu usturoi si smantana, despre placintele cu umpluturi dintre cele mai diverse: varza, cartofi, loboda. Toate aceste preparate reprezinta imbinarea dintre gastronomia noastra, romaneasca, si cea maghiara, de la cea din urma pastrandu-se cele mai multe elemente.
DE NELIPSIT. In timp ce stateam de vorba, Elena, bucatareasa de la pensiune, pregatea o ciorba de vacuta. Deschizand dulapul de la bucatarie, am observat un borcanel. In el erau inghesuite zeci de fire verzi: ""Este tarhon. Noi, aici, in zona, il punem la murat in otet, pentru o pastrare mai indelungata. Aceasta metoda de pastrare, in otet, am aflat-o de la bunicile noastre. Tarhonul il intrebuintam aproape la toate mancarurile: la prepararea carnii, la supe si la ciorbe, la salate, la tocanite. Stiu ca prin alte zone ale tarii aceasta planta se lasa la uscat mai multe zile si apoi se foloseste la prepararea mancarurilor. Noi nu prea il folosim uscat, pentru ca nu este atat de aromat"", spune Elena, cu gandul la bucatele copilariei.
Smantana este un alt ingredient care nu lipseste de pe masa locuitorilor municipiului Orastie. Ciorbele, tocanitele, placintele - toate au ca adaos macar o lingura de smantana.

CIORBA DE PERISOARE CU TARHON


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.