Uniunea Sovietica trimitea studenti arabi in Romania pentru instructie in tehnici de gherila urbana, afirma un expert danez. Expertul danez sustine, intr-un interviu publicat ieri de editia electronica a revistei Frontpage, ca URSS a vandut Iranul
Uniunea Sovietica trimitea studenti arabi in Romania pentru instructie in tehnici de gherila urbana, afirma un expert danez.

Expertul danez sustine, intr-un interviu publicat ieri de editia electronica a revistei Frontpage, ca URSS a vandut Iranului in 1991 trei focoase nucleare. Regnar Rasmussen, fost translator militar si specialist in tehnici de interogatoriu, a lucrat timp de peste zece ani ca translator pentru departamentul central de politie danez si in alte departamente de investigatii penale, avand ocazia sa interogheze numerosi imigranti, in special iranieni.
El afirma ca studentii straini intrau in sistemul sovietic prin Universitatea Populara Lumumba din Moscova, iar dupa doi ani de cursuri de limba si cunostinte politice erau distribuiti catre alte institutii de invatamant, in functie de capacitati si preferinte.
LA SCOLIT. Cei care dadeau dovada de talent propagandistic ramaneau la Moscova, iar cei cu ""tulburari serioase de personalitate"" erau trimisi in Romania si Bulgaria, pentru a fi instruiti in tehnici de gherila. ""Bulgaria era terenul pentru operatiuni de gherila pe scara larga, inclusiv cele care presupuneau folosirea de mortiere si armament antitanc, in timp ce Romania avea multe centre pentru lupta de gherila urbana"", spune Rasmussen.
CHIMISTII. El adauga ca in Cehoslovacia studentii straini erau instruiti in domeniul chimiei, la asa-numita Universitate Semtex, in timp ce in Germania Democrata puteau obtine cunostinte legate de constructiile de mari dimensiuni, dar si de distrugerea acestora. Rasmussen atrage insa atentia ca iranienii reprezentau numai o mica parte din numarul total al studentilor straini recrutati in Uniunea Sovietica. El sustine ca a aflat in 1992 ca presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a vandut Iranului in 1991 trei focoase nucleare, pe care regimul de la Teheran intentiona sa le foloseasca drept prototip pentru producerea propriilor bombe nucleare. Rasmussen este convins ca specialistii iranieni au reusit sa produca rapid arma nucleara, insa nu dispun inca de suficient uraniu imbogatit pentru a incepe productia in masa. (Mediafax)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.