In sedinta de ieri a Consiliului Superior al Magistraturii, contrele dintre ministrul Justitiei, Monica Macovei, si membrii Consiliului s-au lasat cu acuzatii dure. S-au cerut ""capul"" judecatoarei Florica Bejinariu si ""rezolvarea"" Valeriei Dumitr

In sedinta de ieri a Consiliului Superior al Magistraturii, contrele dintre ministrul Justitiei, Monica Macovei, si membrii Consiliului s-au lasat cu acuzatii dure. S-au cerut ""capul"" judecatoarei Florica Bejinariu si ""rezolvarea"" Valeriei Dumitrache.

Cazul judecatoarei Florica Bejinariu, membru in CSM, a fost ieri obiect al unor discutii aprinse la masa Consiliului. Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Viorica Costiniu a cerut ca Florica Bejinariu sa-si dea demisia, chiar daca CNSAS a stabilit ca aceasta nu a facut politie politica. Costiniu a apreciat ca moralitatea judecatoarei este pusa la indoiala de faptul ca ar fi colaborat cu Securitatea, motiv pentru care Bejinariu ""nu-si mai poate da votul in Consiliu asupra carierei magistratilor"". Daca nu a facut politie politica, trebuia sa-si treaca in curriculum vitae colaborarea cu Securitatea, a mai aratat Costiniu.
SE CERE REVOCAREA. Vadit afectata, Bejinariu a sustinut ca de un an este ""haituita"" in preajma unor evenimente in care este implicat CSM. ""Ma intreb de ce nu mi se ridica drepturile parintesti si nu imi este confiscata averea pe care presa relateaza ca as avea-o, dar pe care nu o am. Daca o data un om a gresit, nu inseamna ca i se poate anula tot ce a construit in viata. Daca un om s-a imbatat acum 20 de ani, nu inseamna ca este un betiv"", a spus judecatoarea Bejinariu. Ministrul Justitiei a recunoscut ca legal Bejinariu este acoperita si a aratat ca problema este ""o chestiune de moralitate"". ""Hotararea CNSAS este irelevanta pentru CSM. Faptul ca nu demisioneaza arata ca nu-i pasa de interesul public"", a spus Macovei. Seful CSM, Iulian Galca a precizat ca si Asociatia ""Societatea pentru Justitie"" (SoJust) a depus o cerere similara, solicitand revocarea din functie a judecatoarei Bejinariu, astfel ca cele doua adrese vor fi dezbatute la o sedinta ulterioara.
SI CONCURSUL. Marele meci al zilei a fost insa cel care o vizeaza pe Valeria Dumitrache, sefa Inspectiei Judiciare a CSM si, prin notele de control intocmite, unul dintre principalii critici ai ministrului Justitiei. Macovei a numit ca ilegala hotararea CSM prin care aceasta a fost delegata in functia de conducere. ""N-ati facut concurs, ati numit-o dumneavoastra, domnule presedinte! Hotararile Consiliului sunt ilegale! Faceti concurs!"", a spus ministrul. ""N-am numit-o eu in cabinetul meu! A fost delegata, legea permite in situatii exceptionale"", s-a aparat magistratul Iulian Galca.

ACUZATII


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.