Inainte de 1989, data de 23 august a fost prezentata ca ""punctul zero"" al unei noi epoci. Momentul care insemna practic intrarea ""pe scena istoriei"" a minuscului partid comunist a fost numit pe rand ""lovitura de stat"", ""insurectie armata"", "
Inainte de 1989, data de 23 august a fost prezentata ca ""punctul zero"" al unei noi epoci. Momentul care insemna practic intrarea ""pe scena istoriei"" a minuscului partid comunist a fost numit pe rand ""lovitura de stat"", ""insurectie armata"", ""revolutie sociala si nationala, antifascista si antiimperialista"".
COMPLOTISTII. Ce se intamplase, de fapt, in acea zi torida, din augustul lui a€™44? Grupul din preajma Regelui Mihai era unul extrem de ""pestrit"". In componenta sa intrau miliari (generalii Aurel Aldea, Constantin Sanatescu, colonelul Dumitru Damaceanu), oameni de incredere de la Palat (Ion Mocsony-Starcea, Grigore Niculescu Buzesti - seful Directiei Cifrului din Ministerul Afacerilor Externe, Mircea Ionnitoiu - secretarul particular al Regelui), politicieni nemultumiti de guvernarea maresalului Ion Antonescu (Iuliu Maniu, Constantin Bratianu, Constantin Titel Petrescu, Lucretiu Patrascanu).
IN NUMELE BLOCULUI. Discutiile si negocierile dintre diversele grupuri implicate in complot au durat mai bine de un an. Urmare a intelegerilor dintre Puterile Aliate - Uniunea Sovietica, Statele Unite ale Americii si Marea Britanie - , in iunie 1944 reprezentantii PNT, PNL, PSD si PCdR semnasera protocolul de constituire a coalitiei numite Blocul National Democrat (BND). Alianta fusese creata pentru a da legitimitate unui eventual act de indepartare a lui Antonescu din fruntea statului si de scoatere a Romaniei din razboiul impotriva Natiunilor Unite. 23 august se va realiza, de altminteri, in numele Blocului. La insistentele sovieticilor, partidul comunist a fost primit in BND, desi in august 1944, ""efectivele"" partidului din Bucuresti nu depaseau 80 de oameni.


""BOMBA"". La 23 august 1939, URSS si Germania nazista au semnat Pactul Ribbentrop-Molotov


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.