O furtuna violenta care a avut loc la Budapesta s-a lasat cu morti, disparuti si sute de raniti. Doi cetateni romani sunt morti, unul este de negasit, iar trei sunt in spital. Rafale de vant de peste 100 de kilometri la ora, copaci smulsi di

O furtuna violenta care a avut loc la Budapesta s-a lasat cu morti, disparuti
si sute de raniti. Doi cetateni romani sunt morti, unul este de negasit, iar trei sunt in spital.

Rafale de vant de peste 100 de kilometri la ora, copaci smulsi din radacina si ploi torentiale. De toate acestea au avut parte sute de mii de persoane care au luat parte, duminica seara, la manifestatiile organizate la Budapesta cu ocazia zilei nationale a Ungariei.
PE MALURILE DUNARII. Peste un milion de persoane se aflau duminica seara pe malurile Dunarii, pentru a urmari traditionalul foc de artificii prilejuit de Ziua Sfantului Stefan, sarbatoarea nationala a Ungariei, in momentul in care a izbucnit, din senin, o furtuna cu trasnete, rafale de vant de 100 de kilometri pe ora si ploi torentiale. Furia naturii i-a luat prin surprindere pe cei veniti sa asiste la ceremonii. Martorii au declarat ca
s-a creat panica intre spectatorii instalati pe podurile care traverseaza Dunarea, al carei nivel a crescut brusc, inundand mai multe strazi, printre care si o artera din apropierea Parlamentului. Mai multe ambarcatiuni s-au ciocnit pe fluviu din cauza rafalelor puternice de vant, putin dupa ora 19:00 (20:00, ora Romaniei), relateaza agentia MTI. Asociatia Navala Ungara a anuntat ca o barca de mici dimensiuni s-a scufundat. Mai multe persoane au cazut peste bord in apele involburate si au fost recuperate de echipele de urgenta, insa un cuplu de romani a disparut in ape.
STRIVITI DE COPACI. Furtuna a facut ravagii si la sol. Vantul puternic a doborat mai multi copaci, care au cazut peste spectatori. Doua dintre persoanele decedate in urma acestui incident sunt o fetita in varsta de 12 ani si un barbat de circa 40 de ani, care au fost loviti de copac in cadere, potrivit unui purtator de cuvant al serviciilor de salvare. Cauza mortii celei de-a treia victime, o femeie, nu a fost inca elucidata. Ministerul roman de Externe a precizat ca barbatul era de origine romana. Mai mult, MAE a detaliat ca ambasada noastra la Budapesta lucreaza impreuna cu autoritatile pentru a elucida soarta celorlalti romani victime ale furtunii. Potrivit unor informatii de ultima ora, unul dintre cei doi romani disparuti in apele Dunarii a fost gasit mort ieri, in aval, la 30 de kilometri de Budapesta. Celalalt disparut este cautat in continuare. In plus, in spitalele din capitala ungara se afla inca trei romani raniti in furtuna de duminica.
TRAGEDIA PUTEA FI EVITATA. Desi bilantul victimelor si al pagubelor continua sa fie revizuit de autoritatile de la Budapesta, purtatorul de cuvant al premierului Ferenc Gyurcsany a declarat: ""In stadiul actual, informatiile noastre indica trei morti si doi disparuti, iar numarul ranitilor depaseste probabil 250"".
Premierul Gyurcsany a ordonat deschiderea unei anchete pentru a stabili daca evenimentul ar fi trebuit anulat, dupa ce serviciile meteo avertizasera asupra iminentei unei furtuni violente.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.