Gaston Marin, martorul din ""interior""

Aflat la ceasul amintirilor, care depanate au alcatuit o carte de memorii, Gheorghe Gaston Marin povesteste cine, cat si cum a pregatit stabilizarea economica. Fostul consilier de pe langa Guvern a facut parte din Comisia de redresare economica si reforma monetara, subordonata ""specialistilor"" sovietici.

""In aplauzele entuziaste ale Adunarii Deputatilor, titra cu litere mari Scinteia la
3 iulie 1947, tovarasul Gheorghiu-Dej, ministrul Industriei si al Comertului, a depus eri dupa-amiaza pe biroul Camerei proiectul de lege referitor la constituirea Comisiei pentru redresare economica si stabilizare monetara.""
Dupa votarea infiintarii Comisiei, s-a trecut la stabilirea componentei acesteia. Presedinte a fost numit Dej, iar lui ii erau subordonati mai multi functionari din ministerul Industriei si Comertului, subsecretari de stat, printre care se numarau Aurel Vijoli si Ion Gheorghe Maurer. Din comisie insa nu facea parte nici un functionar de la Ministerul Finantelor, care, aflat sub conducerea unui liberal, a fost ignorat pe parcursul intregului proces de pregatire a stabilizarii economice.
SE PREGATESTE CEVA... Unul dintre martorii vremurilor, cand in culisele conducerii comuniste se pregatea ""reconstructia tarii"", a fost Gheorghe Gaston Marin. El indeplinea pe atunci (1945-1948) functia de consilier la Presedintia Consiliului de Ministri. In cartea sa de memorii, ""In serviciul Romaniei lui Gheorghiu-Dej. Insemnari din viata"" (2000), ca vechi functionar in inalte structuri comuniste, Gaston Marin povesteste care au fost etapele pregatirii stabilizarii. ""Inceputul redresarii economice, afirma fostul consilier, nu putea fi conceput fara o reforma monetara, menita sa puna capat inflatiei galopante care lovea mai ales in interesele vitale ale salariatilor si pensionarilor. Preturile au ajuns la cifre de sute de mii, salariile nu mai reprezentau practic nimic, toate marfurile erau dosite si speculate pe piata neagra.""
Interesanta este justificarea, regasita si la alti vechi lideri comunisti implicati in ""afacerea stabilizarii"", a faptului ca tocmai Ministerul Finantelor - structura de importanta mare intr-o reforma monetara - a fost ocolit: ""Operatiunea era complicata, ne convinge Gaston Marin, deoarece Ministerul de Finante era in mana liberalilor si toate lucrarile de pregatire trebuiau efectuate la Ministerul Industriei si Comertului, in cel mai mare secret, de un grup de oameni de absoluta incredere si calificati, in masura sa stranga datele necesare fara sa starneasca nici cea mai mica banuiala.""
""Ajutorul sovietic"" acordat de insusi adjunctul ministrului rus de Finante - Zlobin - este recunoscut de Gaston Marin: ""Am fost ajutati, mai spune fostul consilier, de un grup de specialisti sovietici condusi de Zlobin, adjunctul ministrului de Finante al URSS, care impreuna cu expertii nostri, au pus la punct si au efectuat intreaga operatie de mare anvergura. Intr-adevar, trebuiau stabilite noile raporturi intre toate categoriile de salarii, preturile unui volum impresionant de materii prime si materiale industriale din tara si din import, cu variantele lor, precum si preturile bunurilor de consum si al produselor agricole. Calculele trebuiau sa fie verificabile de cei interesati si acceptate de ei. Preturile inca nestabilite ale unor produse de mai mica importanta trebuiau sa fie incadrate in anumite scheme stabilite de colectivul central.""
Gaston Marin vorbeste la modul general despre stabilizare ca despre o operatiune de ""mare anvergura"", fara a oferi amanunte tehnice. Discursul sau este din cand in cand, inevitabil, presarat de fraze propagandistice, asemanatoare celor din articolele de fond ale Scinteii. ""Toata operatiunea a decurs normal, fara incidente, afirma Gaston Marin. Opinia publica a fost informata de efectuarea reformei monetare, dar fara date si fara termen. (...) Stabilizarea i-a afectat serios pe detinatorii de mari sume de bani, care nu au mai fost preschimbati in moneda noua. A limitat puterea de cumparare in functie de suma mica preschimbata, pana la primirea primului salariu. Totusi, detinatorii de aur si de marfuri cautate s-au descurcat destul de repede si au continuat sa reprezinte o piedica in redresarea economica a tarii.""

CONDEIUL ""REGIMULUI DEMOCRATIC""