Taranii stau cu granele in hambare, nemultumiti de pretul de vanzare, morarii sunt in colaps din cauza stocurilor foarte mari de faina, pe care nu reusesc sa le dea, in timp ce brutarii se plang ca e prea putina materie prima in silozuri. Razboiul a
Taranii stau cu granele in hambare, nemultumiti de pretul de vanzare, morarii sunt in colaps din cauza stocurilor foarte mari de faina, pe care nu reusesc sa le dea, in timp ce brutarii se plang ca e prea putina materie prima in silozuri. Razboiul a inceput. Estimarile Ministerului Agriculturii arata ca anul acesta productia de grau este undeva pe la 5,6 milioane de tone, in medie 2.750 kg/ha. Mai mica cu aproape doua milioane de tone decat anul trecut, dar suficienta pentru a acoperi necesarul de consum intern (circa 3,5 milioane tone), necesarul de samanta si cel de furaje, dupa cum a apreciat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. Nici nu s-a incheiat secerisul, ca actorii de pe filiera cerealelor au si inceput sa se razboiasca. DEPOZITARE. Taranii sunt nemultumiti de pretul de vanzare, desi acesta a urcat in perioada recoltatului de la 2.600 - 2.770 lei vechi pe kilogram, pana la 3.200 - 3.500 lei pe kilogram. Pentru ca au investit o gramada de bani in infiintarea si intretinerea culturilor, iar la preturile actuale nu pot sa-si recupereze banii, ei prefera sa tina graul in hambare, doar, doar silozurile si procesatorii or da mai mult. In plus, se tem sa nu fie furati sub pretextul prea multor ""corpuri straine"" si a unei umiditati prea mari a graului. ""In momentul cand se vor hotari sa vanda, peste vreo doua luni, nu vor mai avea ce"", a declarat Viorel Marin, presedintele patronatului morarilor si brutarilor, ANAMOB. DEFICIT. Pana la ora actuala, in marile depozite comerciale au ajuns doar vreo doua milioane de tone de grau. ""Pentru noi conteaza ce e in marile depozite comerciale. Noi de acolo ne aprovizionam. Ca or mai fi 1-2 milioane de tone sau 50 milioane de tone la populatie, nu ne intereseaza"", a precizat Marin. Mai grav este ca, din cele doua milioane de tone de grane din silozuri, numai o cincime este optima pentru panificatie. Faina obtinuta din restul cantitatii trebuie tratata pentru ca franzela sa iasa buna, deci brutariile vor avea costuri suplimentare, a adaugat Marin. Procesatorii cred ca acoperirea necesarului de paine pentru populatie din productia de grau interna este pe muchie de cutit. ""De anul viitor probabil va trebui sa cumparam de pe piata unica"", crede Marin. IN CRIZA. In acelasi timp, insa, morarii sunt in pragul colapsului deoarece au stocuri mari de faina pe care nu reusesc sa le vanda, in ciuda pretului derizoriu - 5.000 lei vechi/kg. ""La un pret al graului de 3.300 lei/kg, pretul fainii ar trebui sa fie minimum 6.600 de lei, dar in realitate este sub 5.000 lei"", spune Marin. O explicatie ar fi ca a scazut consumul de paine. ""Ca urmare, au crescut stocurile de faina, in timp ce se cauta tarata. Pentru a-si onora comenzile din zootehnie, au macinat in continuare: 20% tarata ca sa vanda, 80% stoc de faina"", a explicat Viorel Marin. Speculand, s-ar parea ca faina aflata acum in mori ar putea acoperi necesarul de consum al tarii pana la sfarsitul lui septembrie, ba chiar si o parte din octombrie. Drept urmare, aproape toate morile din tara sunt condamnate sa nu-si mai poata relua ciclul productiv, pentru ca raman fara bani. Iar scaderea preturilor nu pare sa le ajute prea mult. EXPLICATII
""Productia modesta este cauzata de vremea nefavorabila, dar si de producatorii agricoli individuali, care lucreaza terenuri mici si nu au o tehnologie corespunzatoare"" - Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii CALITATE SI PRET


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.