Cinci hectare de teren pe malul Muresului si fabrica veche de zahar au fost vandute unei societati din Timisoara de trei ori mai scump de Elecon Plus cu o zi inainte ca aceasta sa le fi cumparat de la primarie! Primarie condusa de Gheorghe Falca, fin

Cinci hectare de teren pe malul Muresului si fabrica veche de zahar au fost vandute unei societati din Timisoara de trei ori mai scump de Elecon Plus cu o zi inainte ca aceasta sa le fi cumparat de la primarie! Primarie condusa de Gheorghe Falca, finul presedintelui Basescu.

Primaria Arad a incasat de la Elecon Plus mai putin de un milion de euro, iar patronii Elecon Plus au primit de la cumparatori, Timisoara Plaza Center SRL, mai mult de trei milioane si jumatate de euro! Aceasta este cea mai mare inginerie a Aradului, din toate timpurile! Dupa ce a cumparat metrul patrat cu 16 euro (plus TVA) de la primarie, Elecon Plus l-a revandut cu peste 50 de euro (plus TVA) metrul patrat. Adica, fara sa faca nimic, are un castig de 300%! Banul gros ar fi putut intra in vistieria primariei, daca aceasta nu ar fi servit Elecon terenul respectiv.
INCRENGATURI. Multi se intreaba daca Elecon Plus ar fi avut sansa unei astfel de tranzactii, daca patronii ei nu ar fi prietenii apropiati ai primarului Gheorghe Falca, finul presedintelui Traian Basescu. Ciudata coincidenta, in declaratia de avere a primarului este trecut un schimb de proprietati. Familia Falca a dat un apartament la ultimul etaj al unui bloc contra unei vile in centrul orasului, care apartinea firmei Elecon! La scurt timp, aceasta firma reuseste sa cumpere cu 16 euro/mp o suprafata de 5,4 hectare pe malul Muresului, in centrul Aradului, din incinta fostei fabrici de zahar. Asta, in conditiile in care pe piata metrul patrat de teren in zona respectiva este de 70-80 de euro! Cum a fost posibila aceasta tranzactie? In primul rand e interesant de vazut cum a ajuns Elecon Plus sa primeasca pe bani putini un teren atat de scump in centru. Speculand art. 137, 140 si 141 din HGR 577/2002, care permite detinatorului unei constructii sa ceara si sa primeasca terenul aferent cladirii care ii apartine, in scopul inlesnirii continuarii activitatii sale comerciale. Elecon, proprietarul vechii fabrici de zahar, s-a prevalat de aceasta lege si a solicitat spre cumparare cele cinci hectare si jumatate de teren. Primaria a aprobat imediat cererea si se negociaza un pret scazut.
Primarul Falca spune ca nu s-a facut nici un abuz, fiindca Elecon a avut tot dreptul sa ceara terenul, iar primaria a fost obligata sa il dea. Este adevarat. Numai ca nicaieri in lege nu scrie ca ar fi trebuit sa il vanda la un pret de nimic! Legea permitea autoritatilor locale sa inchirieze sau sa concesioneze terenul catre Elecon. Dar pentru prietenii domnului primar s-a aplicat varianta cea mai convenabila: cumpararea!
BANII JOS! Elecon nu a platit primariei pretul de achizitie pana la 14 iunie. Atunci a pus toti banii jos. Cei incasati in avans de la timisorenii de la Plaza Center pe contravaloarea terenului. Acestia stiau deja cu patru zile inainte ca Elecon sa cumpere terenul de la Primarie ca ei vor lua terenul de la Elecon. In acte apare ca Elecon s-a decis abia la 19 iunie sa vanda timisorenilor terenul pentru care la 14 iunie a incasat deja peste un milion de euro de la ei! La 13 iunie, la un cabinet de avocatura din Timisoara, intre Elecon Plus si Plaza Center se semneaza contractul de vanzare-cumparare si promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare prin care Elecon primeste un milion de euro avans pentru vanzarea terenului! A doua zi, aceeasi Elecon cumpara terenul de la primaria Arad si ii plateste un milion de euro! Diferenta de doua milioane plus TVA a fost virata ulterior de Plaza Center Timisoara si a intrat la 6 iulie in conturile Elecon. Firma sustine ca va construi apartamente pe terenul respectiv, iar firma din Timisoara va asigura finantarea lor. Cel putin asa spune Francisc Demeter, unul dintre proprietarii Elecon.

SOCOTELI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.