Tom si Jerry, Mickey Mouse, Scooby-Doo... pot lua locul anesteziei locale. Copiii suporta mai usor durerea cand se uita la desene animate. Desenele animate au efecte calmante asupra copiilor, reiese dintr-un studiu publicat recent in revis
Tom si Jerry, Mickey
Mouse, Scooby-Doo... pot lua locul anesteziei locale. Copiii suporta mai usor
durerea cand se uita
la desene animate.


Desenele animate au efecte calmante asupra copiilor, reiese dintr-un studiu publicat recent in revista americana Archives of Disease in Childhood. Autorii, medici in sectiile de anestezie-terapie intensiva si neonatologie din cadrul Clinicii Le Scatte (Siena - Italia), au demonstrat ca micutii pacienti suporta mai usor durerea daca vizioneaza filme de desene animate.
STUDIU. Carlo Bellieni si colegii sai au selectionat 69 de copii cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani carora trebuia sa li se ia o proba de sange. Cercetatorii au impartit acesti copii in trei grupuri. Celor din primul grup nu li s-a distras atentia in timpul intepaturii. In al doilea grup, mamele au incercat sa-si linisteasca micutii vorbind cu ei si mangaindu-i. In sfarsit, copiii din al treilea grup s-au uitat la desene animate cat timp li s-a luat sange. Nici unuia dintre copiii participanti la studiu nu i s-a facut anestezie locala. Dupa ce au scapat de chinuitoarea experienta, copiii au descris intensitatea durerii pe care au resimtit-o. In functie de relatarile micutilor, autorii au inscris pe o scara a durerii fiecare marturisire.
REZULTATE. Copiii care nu au fost distrati in nici un fel s-au plans de durerile cele mai mari si, evident, cei care au privit la televizor au trecut foarte usor peste durere. Copiii care vizioneaza desene animate resimt de trei ori mai putin durerea decat prichindeii lasati singuri cu medicul. Cand micutul stie ca la medic va urmari filmul preferat de desene animate este posibil sa mearga la cabinet cu zambetul pe buze... si poate chiar sa-si doreasca sa vina mai des. Copiii mangaiati de mamele lor au descris niveluri intermediare de durere, dar totusi categoric mai ridicate decat privitorii de desene animate.
TEAMA. ""Chiar si in cazul unor proceduri medicale simple copiilor le este frica de doctor, de durere, de ace, precizeaza dr. Carlo Bellieni. De aceea, atunci cand medicii efectueaza procedee dureroase, cu atat mai mult ar trebui sa le distraga atentia micilor pacienti cu desene animate. Totodata, este mai bine ca parintii sa ramana langa copil, caci prezenta lor il face sa se simta in siguranta.""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.