Toata lumea tremura de frica lor. Tineau tara in frica, traiau pe picior mare si aveau gusturi extrem de indoielnice. Este vorba de dictatorii secolului al XX-lea, asa cum apar ei intr-un volum al unui ziarist american, Peter York. Recent a
Toata lumea tremura de frica lor. Tineau tara in frica, traiau pe picior mare si aveau
gusturi extrem de indoielnice. Este vorba de dictatorii
secolului al XX-lea, asa cum apar ei intr-un volum al unui ziarist american, Peter York.


Recent a aparut pe piata cartea jurnalistului Peter York. Intitulata ""Stilul dictatorilor: Stilul de viata al celor mai colorati despoti"" cartea evidentieaza prostul-gust al dictatorilor.
TEME SI MOTIVE. Prefata cartii semanata de Douglas Coupland este sub forma unei marturisiri, legate tot de stilul unui om politic. Coupland marturiseste ca in perioada adolescentei a vazut o fotografie a dormitorului lui Moammar Gadhafi si a ramas uimit de asemanarile dintre dormitorul conducatorului libian si camerele fratilor sai mai mari.
CRITICI. In ""Stilul dictatorilor: Stilul de viata al celor mai colorati despoti"" jurnalistul international Peter York ""taie in carne vie"" si critica stilul dictatorilor. York a facut un clasament al celor 16 dictatori ai secolului al XX-lea: a inceput cu Porfirio Diaz al Mexicului si a incheiat cu Slobodan Milosevici. Unii dictatori precum Manuel Noriega ""ocupa"" doar cateva pagini, in comparatie cu Saddam Hussein sau Ferdinand si Imelda Marcos care capata ""tratament regesc"" si sunt criticati pagini intregi. Folosindu-se de fotografiile alb-negru si de cele color, York subliniaza fiecare pas gresit facut de creatorii de moda fascisti. Iar cateva dintre teme se impun in acea perioada: birourile mari care exprima virilitate si forta, piesele de mobilier gigantice si animale de companie exotice. Un alt ""element"" pe care l-a remarcat York este autoportretul. Tablourile erau populare in acele vremuri, in cazul lui Mussolini chiar intimidau, iar cand este vorba de Imelda Marcos, idealizau.
GUSTURI. Razboiul Rece a fost o ""perioada de aur"" pentru dictatori, iar unele dintre deciziile luate de acestia sunt chiar ciudate. Cap de lista este decizia lui Milosevici de a transforma Capela Ortodoxa in sala de biliard. Un alt conducator care a impresionat prin ""gusturile"" sale este Saddam, descris ca fiind un cunoscut colectionar de sabii si globuri de cristal pe care le insira prin palat. Nici Ceausescu nu a scapat de criticile americanului. In paginile cartii exista un paragraf in care este mentionata preferinta pentru bai de otel a dictatorului, cunoscut pentru fobia sa de microbi. York ""nu ii iarta"" nici pe dictatorii care isi trucau fotografiile pentru a manipula masele. Cap de afis de aceasta data sunt Stalin si Josip Tito. Concluzia la care a ajuns autorul este ca prostul-gust deriva din ""imbogatirea rapida"" a acestor dictatori care o data ce au scapat de saracie, cheltuiesc excesiv si frivol. Iar pe finalul cartii, regula se aplica si in cazul unui artist, Michael Jackson, iar ""culmea prostului-gust"" este ""Camerei Jungla"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.