Decor estival, peisaje exotice, cromatica pastel. Trupuri tinere, incinse, dezgolite. Miscari lascive. Ritmuri si versuri concepute anume sa infierbante simturile tinerilor. Un studiu american publicat in revista Pediatrics sustine ca unele mel

Decor estival, peisaje exotice, cromatica pastel. Trupuri tinere, incinse, dezgolite. Miscari lascive. Ritmuri si versuri concepute anume sa infierbante simturile tinerilor.

Un studiu american publicat in revista Pediatrics sustine ca unele melodii contribuie la cresterea libidoului adolescentilor. Autorii studiului chiar sugereaza parintilor ca daca vor sa prelungeasca virginitatea fiicei cat mai mult posibil sau sa se protejeze de surpriza ca fiul sa fie tata la numai 16 ani, atunci ar trebui sa fie atenti la muzica adolescentilor.
STUDIU. Ei ar trebui sa evite ascultarea unor melodii rap, Ra€™na€™B - Rythm and Blues - , videoclipuri muzicale care prezinta o imagine caricaturala sau degradanta a relatiei barbat-femeie. Autorii studiului au in vizor melodii ale caror clipuri etaleaza femeia extrem de sumar acoperita, care-si unduieste trupul in compania unor parteneri la costum, cravata, ochelari cu lentile negre si lanturi enorme in jurul gatului.
Steven C. Martino si colaboratorii lui sunt cercetatori la RAND Corporation, un institut care realizeaza de aproximativ 60 de ani studii sociologice in diverse domenii: educatie, nivel de trai, mediu etc. De aceasta data s-au oprit asupra impactului muzicii asupra sexualitatii tinerilor. Pentru aceasta, timp de doi ani, ei au urmarit peste 1.460 de fete si baieti intre 12 si 17 ani, concentrandu-si atentia asupra genurilor muzicale preferate de tineri si comportamentul sexual al acestora. Rezultatele arata ca adolescentii care asculta cantece prezentand femeia ca pe un obiect sexual, iar pe barbat ca pe un ""macho jucator"" sunt mai predispusi la relatii sexuale precoce, comparativ cu adolescentii care nu au facut pasiune pentru aceste melodii.
RISCURI. Autorii studiului considera insa ca pericolul cel mare nu vine neaparat din faptul ca sexualitatea este prea explicita in cantecul respectiv, ci din modul in care o face, avertizeaza Steven C. Martino. El pune fata in fata parintele si copilul. Un baiat de 13-14 ani care zilnic, ore la rand, asculta ca femeile fac sex oricand si oricum cu barbati macho. Evident ca acest baiat, in scurt timp, va considera ca acesta este comportamentul normal dintre o femeie si un barbat, ca ei sunt un model pe care se va stradui sa-l urmeze. In acelasi mod se pune problema si in cazul unei tinere fete. Sub influenta unor melodii, ea va accepta ca fiind normal sa fie o papusa sexuala in mainile barbatului.
SFAT. Autorii studiului spun ca un rol important il au parintii. Dar si acestora le este dificil sa supravegheze permanent ce muzica asculta in casti copilul lor. Si chiar nu e recomandata aceasta atitudine. Dimpotriva, e indicat dialogul, pentru a stabili impreuna calitatea indoielnica a versurilor, exagerarea atitudinii ""eroilor"" din clipuri. Parintii vor apela la modele de cupluri tinere, caracterizate prin normalitate si care fac intr-adevar arta.

RELATIA PARINTE-COPIL


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.