Un an sau doi de munca in strainatate reprezinta pentru multi romani o ocazie care nu trebuie ratata. Iar romanii pot pleca ""afara"" nu numai in calitate de capsunari sau menajere. Angajatii companiilor multinationale prezente in Roman

Un an sau doi de munca
in strainatate reprezinta pentru multi romani
o ocazie care nu trebuie ratata. Iar romanii pot
pleca ""afara"" nu numai
in calitate de capsunari
sau menajere.

Angajatii companiilor multinationale prezente in Romania au mai multe oportunitati de a lucra in strainatate, iar una dintre cele mai tentante este detasarea in cadrul companiei-mama, in afara granitelor Romaniei. Contractele de secondment sunt tot mai intalnite pe piata muncii din tara noastra, iar angajatii companiilor straine din Romania au ocazia de a-si dezvolta cariera intr-un mediu occidental. Chiar daca beneficiile materiale nu sunt cu mult mai mari decat cele care pot fi obtinute in tara, romanii isi doresc sa-si probeze competitivitatea si in tarile vestice, acolo unde se spune ca eficienta muncii este cea mai ridicata. De obicei, salariile celor detasati in strainatate nu cresc mult, maririle avand scopul de a acoperi doar cheltuielile de cazare si de masa. Aceasta este modalitatea prin care managementul incearca sa-si determine angajatii detasati sa revina in tara.
INTERESE. Inainte de toate, prin detasarile in strainatate, companiile urmaresc perfectionarea propriilor angajati, a celor care vor lucra in strainatate. In al doilea rand, se asteapta ca angajatul intors dintr-o asemenea detasare sa contribuie consistent la eficientizarea activitatii profesionale din birourile romanesti. Nu in ultimul rand, secondmentul este si o solutie a companiilor de a incerca sa-si pastreze cei mai buni angajati. Plecarea in strainatate este, pentru cei mai multi, un pas inainte in cariera, dar aspectele personale ale relocarii nu pot fi neglijate. Unele companii includ chiar la angajare, in pachetul de beneficii oferit, posibilitatea detasarilor in strainatate. Despartirea de familie si de prieteni pe perioade de cativa ani este o provocare importanta pentru oricine.
Selectia celor care doresc sa lucreze in strainatate se face dupa diverse criterii, care oscileaza de la o companie la alta, insa exista cateva elemente comune, printre care criteriul competentei profesionale si al performantelor este cel esential. Angajatul trebuie sa cunoasca bine limba tarii in care va munci.
CU EXPERIENTA. Dupa cativa ani de lucru intr-o companie americana de consultanta internationala, Ioana se pregateste sa plece in Marea Britanie la inceputul lui octombrie. Perioada pentru care va pleca este de un an si jumatate, dar aceasta perioada se poate prelungi pana la doi ani. ""Durata minima pentru care puteam sa plec este de sase luni, doi ani fiind maximum"", spune Ioana.
""La intoarcere mi se garanteaza revenirea in firma, aici, in Romania. In general, pleaca oameni cu experienta solida si care au si o anumita certificare internationala in domeniul in care lucreaza. Se pleaca in felul urmator: poti sa aplici tu, dupa care, daca te vor, te cauta ei sau te aleg direct. Dar pentru firma e important ca tot ceea ce faci acolo sa fie relevant pentru business-ul de aici"", povesteste Ioana.
RELOCARE. ""Cazarea in primele doua saptamani imi este asigurata de firma, atat, dupa aceea va trebui sa-mi caut eu. Practic, ei imi asigura doar relocarea, adica transportul acolo, si, la sfarsitul contractului, transportul inapoi in tara. Mancarea si cazarea dupa cele doua saptamani le voi plati eu. Nu mai ai legatura cu firma de aici, din tara, adica esti platit acolo"", afirma Ioana.
Plecarea nu a fost insa o decizie usoara, marturiseste Ioana, pentru ca despartirea de familie si de prieteni pentru o perioada atat de lunga trebuie asumata: ""M-am gandit bine inainte de a accepta, pentru ca este o decizie foarte importanta. 50% din punct de vedere personal, pentru ca este o alta civilizatie, o alta lume si un alt mod de viata, si 50% din punct de vedere profesional. Intotdeauna trebuie sa-ti cantaresti avantajele si dezavantajele, pentru ca este o perioada lunga de timp in care lasi aici, in tara, familie, prieteni..."".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.