Am trait unii viata celorlalti. Dupa aceleasi reguli, in aceeasi lume plina de interdictii. Si am pastrat de atunci numai dulcele amintirilor. Samburele amar l-am aruncat in fuga timpului, cand am inceput sa ne luam cu viata. Pe site-ul Jurnalulu

Am trait unii viata celorlalti. Dupa aceleasi reguli, in aceeasi lume plina de interdictii. Si am pastrat de atunci numai dulcele amintirilor. Samburele amar l-am aruncat in fuga timpului, cand am inceput sa ne luam cu viata.

Pe site-ul Jurnalului National, cititorii fac intre ei schimb de amintiri. Asa cum odinioara faceau schimb de surprize si de timbre. Generatia celor crescuti cu cheia de gat s-a adunat din nou in gasca. Nu in fata blocului, ci intr-un colt din spatiul virtual. Am ales doar cateva dintre comentariile postate, dar puteti gasi colectia intreaga de amintiri in editia online a ziarului.
SIMBOL. ""Cheia de gat este doar un simbol prin care se identificau acele vremuri... Atunci, toti parintii lucrau si toti copiii aveau cheia de gat. Toti eram la fel, toti aveam aceleasi conditii, bunuri, placeri, activitati etc... Acum, lucrurile nu mai stau asa, din fericire pentru unii, din pacate pentru altii..."" (Bogdan)
""Asta a fost copilaria noastra, nu a fost mai rea ca a copiilor de acum, poate mai inocenta si mai saracacioasa. Dar sunt sigura ca, chiar daca acum avem dolari, si nu monedele de trei lei in sticla de lapte, BMW in loc de tramvaiul cu care mergeam agatati de bara, jacuzzi in loc de lighean (stateam la casa), Santorini in loc de Navodari, nu suntem mai fericiti. (...) Educatia din familie si scoala avea regulile ei stricte, nici nu-ti trecea prin cap sa faci vreun lucru nepermis, scriam scrisori pe hartie roz, pe care o parfumam cu Ozon (apa de toaleta verde in flacon de sticla de forma unui con de brad), si ma amuzam cu sora mea de greselile de ortografie ale baietilor. Primul sarut - la 18 ani, dupa vreo sase luni de plimbari in care abia ne atingeam mainile"" (alta)
MOSTENIRE. ""Aveti dreptate, copiii cu cheia de gat au crescut, sunt maturi, dar sunt si oameni «noi», de tip ceausist, sunt umili, le este lehamite de viata, copiii lor nu mai au cheia de gat, dar stau tot la scara blocului, unde beau alcool, se drogheaza, pun la cale furturi de masini, spargeri de apartamente sau crime. Aceasta este adevarata fata a comunismului (...)"" (Livia)
""Mai sunt multe: bananele verzi tinute in camara, la intuneric, la copt; revistele Pif si Rahan, bomboanele Cip multicolore, care se luau din cutie direct cu limba; cataloagele Neckermann pe care le rasfoiai in vizite si cu care te jucai de-a «ce ti-ai cumpara de pe fiecare pagina», ciocolata chinezeasca Golden Bee cu o albina gigantica pe ambalaj; Albumul Duminical, Gala desenului animat, Cascadorii rasului; cacaoa (sau ce-o fi fost) indiana Maltova mancata direct din borcan cu lingurita; coniacul si vinul albanez, HB, Alberria, vodca poloneza, cerneala Pescarus, metronomul lui Radu Teodoru si topurile lui Andrei Voiculescu la Europa Libera; cravatele de piele de la Fondul Plastic, bicicleta Pegas cu coarne («turceasca»), Gumela si guma chinezeasca in foita de orez, jurnalele dinaintea filmelor de la cinema, nectarul bulgaresc si siropul Bem Bem (pe care in Piatra-Neamt il gaseam doar la «14 scari»); tigarile Cismigiu (Kent-urile romanesti care va sa zica); Frucola, Zmeurata, patinele cu rotile (cu 4 roti, ca la masina), Liniile Maritime Onedin, Poldark, Norii Negri (serialul polonez), Tunelul timpului; pungile cu castane; iar pentru la scoala: fier vechi, sticle si borcane si maculatura (ideale erau cartelele perforate de calculator - cine putea face rost de ele - , ca trageau greu la cantar); ceasurile Raketa; orasul strabatut pe jos dimineata devreme, cand oamenii plecau la schimbul I, atunci cand te intorceai de la vreun bairam sau majorat, si multe altele. Era sa uit: bomboanele cu dextroza Olimp, in pungi galbene, parca"" (Kiki)

AMINTIRI. ""Ciocolata Ciucas, ciocolata cu rom, napolitanele cu cacao, biscuiti Tismana, branzoaice, pateuri, covrigi, gogosi""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.