La numai un an dupa eliberarea celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak, scandalul continua, dar de aceasta data pe meleagurile americane. Mohammad Munaf, ghidul si translatorul celor trei ziaristi, care, alaturi de omul de afaceri sirian Omar Hay
La numai un an dupa eliberarea celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak, scandalul continua, dar de aceasta data pe meleagurile americane. Mohammad Munaf, ghidul si translatorul celor trei ziaristi, care, alaturi de omul de afaceri sirian Omar Hayssam, este suspectat ca ar fi pus la cale intreaga odisee a rapirii, face obiectul unei actiuni intreprinse de o serie de avocati americani.

NECONSTITUTIONAL. Dupa 55 de zile in captivitate, in timp ce ziaristii romani eliberati s-au intors acasa, Munaf a fost preluat si inchis de autoritatile americane in Irak. Insa la un an de la arestarea lui, el nu a fost nici inculpat, si nici nu a avut acces la serviciile unui avocat, ceea ce a sporit temerile familiei sale ca ar putea fi predat autoritatilor irakiene. Rudele au apelat la o serie de avocati americani prin care au deschis un proces in numele lui Munaf in care sesizeaza detentia prelungita a acestuia in Irak, acuzand administratia americana pentru nerespectarea principiului constitutional al separarii puterilor in stat si legislatiei in acest sens, informeaza pagina electronica a organizatiei neguvernamentale Commom Dreams. ""Administratia (americana) nu are permisiunea de a trimite in inchisoare cetateni americani in lipsa unui proces sau de a-i extrada unor guverne straine fara o evaluare din partea instantei"", a afirmat Jonathan Hafetz, avocat in cadrul Centrului Brennan si membru al echipei de aparatori ai lui Munaf. (Maria Toader)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.