Primii militari libanezi au ajuns ieri in sudul tarii. Decizia trimiterii trupelor Beirutului in aceasta regiune a fost luata ca urmare a rezolutiei ONU 1701, votata la 11 august. Fortele libaneze s-au intors ieri in sudul Libanului dupa 40 de ani

Primii militari libanezi au ajuns ieri in sudul tarii. Decizia trimiterii trupelor Beirutului in aceasta regiune a fost luata ca urmare a rezolutiei ONU 1701, votata la 11 august.

Fortele libaneze s-au intors ieri in sudul Libanului dupa 40 de ani de absenta. Armata israeliana a anuntat ca acesta este inceputul ""transferului de responsabilitate"" asupra acestei regiuni din sud, considerata un bastion al miscarii siite Hezbollah. ""Operatiunea actuala consta in desfasurarea a circa 2.000 de militari, sustinuti de tancuri si de alte vehicule blindate. Va dura aproximativ patru zile"", au declarat surse militare de la Beirut, citate de AFP.
In paralel, fortele israeliene au inceput retragerea in etape din sudul Libanului. Pana la sosirea totalului de 15.000 de militari libanezi, pe care Beirutul a promis ca-i va trimite in aceasta zona, israelienii au parasit ieri orasul Marjayoun, situat la sapte kilometri distanta de frontiera israeliana. Steagul libanez a fost inaltat si in orasul-port Tyr, dar si pe podul Hasbani, aflat la circa 20 de kilometri departare de frontiera israeliana, inspre Muntii Arkoub.
In timp ce desfasurarea Armatei libaneze era in plina actiune, unul dintre cei doi ministri pe care Hezbollah ii are in Cabinetul libanez a anuntat ca ""atata vreme cat nu este vorba despre o dezarmare a miscarii siite, nu va exista nici o problema"". De altfel, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, anuntase in urma cu mai multe zile ca refuza sa predea armele, asa cum cere rezolutia Consiliului de Securitate al ONU, votata la 11 august.
FRANTA, RETICENTA. Armata libaneza urmeaza sa primeasca sprijinul a circa 15.000 de militari ai fortei internationale a ONU din Liban (FINUL). Un prim contingent de 3.000 de militari multinationali urmeaza sa ajunga in Liban saptamana viitoare. Franta a anuntat ca este pregatita sa asigure comanda FINUL pana in februarie 2007. Ieri, New York-ul a gazduit o reuniune cu reprezentantii a
49 de tari care ar putea contribui cu trupe la misiunea din Liban. In ciuda asteptarilor, Parisul ar putea pune la dispozitia ONU decat o unitate formata din 200 de militari, scrie cotidianul francez Le Monde.
Israelul si-a dat acordul desfasurarii de trupe din state musulmane in cadrul misiunii FINUL, a declarat ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni. Singurele tari neacceptate de Israel sunt cele considerate ""paria"", a mai spus ministrul, fara a specifica despre ce state este vorba.
Pe de alta parte, autoritatile libaneze au anuntat ieri deschiderea Aeroportului international din Beirut pentru zboruri comerciale. Dupa o luna de razboi, ieri au aterizat la Beirut primele doua avioane civile.

SCHIMB


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.