De ce nici pana in ziua de azi Mohammad Munaf (foto) nu a putut fi extradat pentru a fi adus in fata judecatorilor romani ori nici macar nu a putut fi audiat de la distanta? Ministerul Justitiei explica faptul ca in cazul Mohammad Munaf, ares
De ce nici pana in ziua de azi Mohammad Munaf (foto) nu a putut fi extradat pentru a fi adus in fata judecatorilor romani ori nici macar nu a putut fi audiat de la distanta?

Ministerul Justitiei explica faptul ca in cazul Mohammad Munaf, arestat in Irak pentru implicare in rapirea jurnalistilor romani la Bagdad, pozitia exprimata de autoritatile irakiene este contrara celei exprimate de autoritatile americane, care au aratat ca acesta nu se afla sub jurisdictia SUA. Procedand la verificarea regularitatii cererii de extradare formulate de Curtea de Apel Bucuresti in septembrie 2005, Ministerul Justitiei a ajuns la concluzia ca partenerul lui Omar Hayssam ""se afla in custodia contingentului american din cadrul Fortelor Coalitiei Multinationale din Irak. Ministerul Justitiei a stabilit ca Munaf nu se afla nici pe teritoriul SUA si nici pe un teritoriu ocupat sau controlat de SUA, astfel ca nu se putea solicita extradarea acestuia din SUA. Totusi, se arata in nota M.J., documentele de extradare au fost trimise Ambasadei SUA la Bucuresti pentru certificare. Raspunsul primit printr-o nota verbala a fost acela ca Munaf se afla pe teritoriul Republicii Irak, astfel ca nu intra sub incidenta Tratatului bilateral de extradare Romania - SUA. Nici predarea temporara a lui Munaf nu este posibila, ramanand in discutie audierea la Bagdad si audierea lui prin videoconferinta. La un moment dat, Tribunalul Penal Central Irakian si-a exprimat disponibilitatea de a sprijini audierea ca martor a lui Munaf, dar, cand a fost vorba de audierea lui ca inculpat, situatia s-a schimbat. Ca raspuns la cererea de asistenta judiciara internationala, la 11 mai 2006, ministrul adjunct al Justitiei Republicii Irak arata ca autoritatile irakiene nu pot da curs acestei solicitari, deoarece Munaf este retinut in Centrul Fortelor Multinationale si sugera sa fie abordate autoritatile americane. In ciuda contradictiei dintre raspunsurile SUA si Irak, Romania a formulat o noua cerere de asistenta la 26 iulie 2006 catre autoritatile irakiene pentru audierea lui Munaf la termenul din 27 septembrie. (Violeta Fotache)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.