Cu bunica? Cu bona? Cu cheia de gat? Parintii ocupati si cu dare de mana mai au o varianta unde sa-si lase copilul dupa ore: la ""after-school"" sau scoala de dupa scoala. Pentru parintii care nu-si permit sa dea lunar bani cat un salariu

Cu bunica? Cu bona? Cu cheia de gat? Parintii ocupati si cu dare de mana mai au o varianta unde sa-si lase copilul dupa ore: la ""after-school"" sau scoala de dupa scoala. Pentru parintii care nu-si permit sa dea lunar bani cat un salariu mediu net, exista semiinternatele. Iar pentru cei care n-au deloc, exista ""bona"" de laa€¦ internet cafe.

Pentru unii elevi bucuresteni, programul de dupa scoala nu mai inseamna ore bune in fata calculatorului sau a televizorului pana se intorc parintii de la serviciu. O masina vine sa-i ia de la scoala in fiecare zi pentru a-i duce intr-o casuta amenajata pentru activitatile de peste zi. Aici, copiii mananca, merg in parc, la inot sau la tenis, iar la sfarsitul programului pleaca avand lectiile gata facute pentru a doua zi. La ora 18:00, uneori si mai tarziu, parintii vin si iau micutii acasa.
VREMURILE. Traditia after-school-urilor nu are mai mult de patru-cinci ani, insa sistemul incepe sa castige teren in randul parintilor preocupati de cariera si care nu se mai multumesc cu educatia pe care o dau bunicii. ""S-au schimbat vremurile!"", ar mai fi motivul unei astfel de alegeri.
""Eu pe baiatul meu scolar nu pot sa-l las nici in fata curtii singur. Mi-e teama nu de ce ar putea face el, ci de ce pot sa-i faca altii"", marturiseste Iulia Tota, directoare la ""Copil istet"" after-school. O alta cauza pentru care after-school-urile devin o optiune din ce in ce mai cautata ar fi faptul ca parintii nu mai au un program fix. ""Noi le oferim ceea ce parintii nu le pot da din lipsa de timp: ii asistam la lectii, incercam sa le facem un program eficient, dar si lejer"", spune Liliana Farcuta, director de programe la after-school-ul ""Easy Links Comunicare"".
CATE BORDEIEa€¦ Pe parcursul anului scolar, o zi la un astfel de after-school arata asa: micutii ajung dupa ore, mananca, isi fac temele, iar daca mai ramane timp merg cu rolele in parc sau picteaza. Optional merg la tenis, inot sau iau lectii de chitara de cateva ori pe saptamana. La centrele cu dare de mana, copiii sunt dusi la lectii de echitatie. Avantajul acestor centre e ca ele functioneaza si in timpul vacantei scolare. Pe timpul verii, copiii raman si 12 ore la scoala de vara, cum se numesc after-school-urile pe timpul vacantei. ""Daca mai ramane un pic de timp, copiii prefera sa citeasca la noi"", spune Iulia Tota de la ""Copil istet"". After-school-ul pe care il conduce promoveaza linia traditional-romaneasca in educatie. ""Cand e sarbatoare mai ducem copiii la slujba. Noi nu sarbatorim Halloween-ul sau Valentinea€™s Day."" Cu acordul parintilor, centrul nu are televizor si nici calculator, astfel ca ""ispita"" este inlaturata pentru cei mici. La Easy Links Comunicare, accentul se pune pe comunicare. ""Nu le impunem micutilor un regim ca la scoala, ni se adreseaza cu «Lili», «Nico», pentru ca am rupe legatura speciala"", crede directoarea centrului, Nicoleta Sauciuc. Pe ""legatura speciala"" se mizeaza si la Phillip After-school. ""Copiii simt ca vin acasa, ne povestesc ce-au facut la scoala, ce au pe suflet"", spune profesor Viorica Filipescu.

DIFERENTA. Pentru ca micutii sa vina cu placere la after-school,
programul nu e la fel de strict ca la scoala


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.