Cine credea ca Sony va pune mana pe o portie importanta din viitoarea piata a filmelor la buzunar mai are de asteptat cu profetia. Discurile UMD, care merg pe Play Station Portable, n-au spart piata. Si nici macar n-au ajuns in Romania, tara sara
Cine credea ca Sony va pune mana pe o portie importanta din viitoarea piata a filmelor la buzunar mai are de asteptat cu profetia.

Discurile UMD, care merg pe Play Station Portable, n-au spart piata. Si nici macar n-au ajuns in Romania, tara saraca, pe care n-o banuieste nimeni ca vrea sa dea 20 de euro pentru un film pe care il vezi pe un ecran cat palma. Si mai si platesti pentru el! In privinta asta am putea chiar sa introducem un test, sa-i spunem SVR (Se vinde in Romania), care sa ne dea imaginea maturitatii unei tehnologii: a ajuns aici, inseamna ca e suficient de batrana. Sau ieftina. Sau nu se bazeaza pe recuperarea costurilor de productie pe vanzarea de soft nepiratat...!
In schimb, o alta tehnologie, neproprietara, ba chiar suspect de prietenoasa cu filmele luate de pe un site - nu-i spunem numele - creste ca painea calda in cuptorul de la Panasonic (apropo, nu l-am mai vazut in magazine...!). E vorba de playerul cu hard-disk, propus de o multime de producatori, intre care pare sa se desprinda Archos. L-ati vazut in vitrina si nu i-ati dat atentie: un ecran mic si scup (nu e nimic sub 300 de euro!), pe care ar trebui sa ne delectam cu filme pe care e treaba noastra de unde le obtinem!
Nu e cea mai comoda propu-nere, insa vanzarile Archos au crescut in primul semestru al lui 2006 cu 60%. Ca in zilele de glorie ale Ipod-ului, o alta tehnologie bazata pe ceva munca a utilizatorului inainte de distractie. Archos accepta formatele uzuale care se gasesc in calculatorul omului, ba chiar si filmele inchiriate si downloadate, in tari unde asta e posibil.
Ca si Apple, Archos are in tolba o inovatie: inregistrarea video. Daca nu ma insel, compania a fost prima care a propus playere portabile capabile sa inregistreze, fara ajutorul unui PC, emisiuni si filme direct de la televizor. Ultimul ei device, Archos 700 TV (nedisponibil, bineinteles, in Romania) merge si mai departe si incorporeaza doua tunere tv: unul analog, celalalt digital. Treaba asta ar putea sa aiba suficient sex-appeal chiar si in tara noastra, predominant agrara: in Bucuresti sunt deja cinci statii care emit in standardul Digital Terestru (na, c-am tradus numele!).
Succesul lui Archos e inca de mici dimensiuni - iar compania e suficient de mica incat sa nu puna probleme lui Apple, de exemplu, in momentul in care baietii aia cu marul s-ar decide sa intre pe piata cu un device cu ecran mai mare. Insa pana atunci, pasionatii de gadgeturi au un nou star in minte, daca nu in buzunar. In care oricum nu mai incape!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.