Ca tutunul dauneaza grav sanatatii stie toata lumea. Tocmai de aceea s-a trecut la realizarea unui studiu despre utilizarea tigarilor in filme. Concluzia: scenele cu fumat sunt mai rare in peliculele interzise minorilor decat in cele destinate lor.

Ca tutunul dauneaza grav sanatatii stie toata lumea. Tocmai de aceea s-a trecut
la realizarea unui studiu despre utilizarea tigarilor in filme. Concluzia: scenele cu fumat sunt mai rare in peliculele interzise minorilor decat in cele destinate lor.

Ideea de a realiza un studiu despre utilizarea tigarilor prin filmele de box-office de la Hollywood ii apartine medicului pediatru James Sargent si colegilor sai de la Facultatea de Medicina din Dartmouth (New Hampshire, SUA).

REZULTATE. Echipa de cercetatori a luat ""la puricat"" cele mai bine vandute 100 de filme din fiecare an al perioadei 1996-2004. Potrivit rezultatelor obtinute, per total, utilizarea tutunului (fie ca era vorba de aparitia unei tigari, fie ca se fuma efectiv, se vedea sau se vorbea despre o anume marca de tigari) a scazut in perioada de studiu de la 96 la suta in 1996 la 77 la suta in 2004. Cu toate acestea, din cele 700 de astfel de scene, 400 (adica peste jumatate) erau in filmele destinate tinerilor.

In 1996, toate filmele catalogate ""R"" (interzis minorilor) si 93 la suta din cele pentru tineret contineau cel putin o scena de fumat. Atlfel spus, in 1996 au existat 1.263 de filme in care erau prezente tigarile, in 1997 - 1.192, iar in 2004 - 697.

BULINA 13. Toti adolescentii de peste 13 ani le pot admira pe Charlize Theron (foto sus) si pe Helen Hunt (foto jos) fumand in ""Blestemul scorpionului de jad""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.