In asteptarea trupelor de mentinere a pacii ale ONU in Liban, schimbul de replici intre Israel, miscarea Hezbollah si chiar oficialii Natiunilor Unite se inteteste. Oficialii israelieni sustin ca armata nu se va retrage definitiv din sudul Li

In asteptarea trupelor de mentinere a pacii ale ONU in Liban, schimbul de replici intre Israel, miscarea Hezbollah si chiar oficialii Natiunilor Unite se inteteste.

Oficialii israelieni sustin ca armata nu se va retrage definitiv din sudul Libanului pana cand forta internationala a ONU in Liban (FINUL) nu se va desfasura complet, chiar daca aceasta operatiune ar putea dura mai mult decat este prevazut, adica luni in loc de cateva saptamani. Mai mult, daca FINUL nu reuseste sa dezarmeze militiile Hezbollah, armata israeliana va fi nevoita sa reia operatiunile militare in Liban, a avertizat un oficial din cadrul cabinetului premierului Ehud Olmert, citat de Jerusalem Post. ""Rezolutia 1.701 a Consiliului de Securitate a ONU afirma clar ca miscarea Hezbollah trebuie sa fie indepartata din zona de granita si dezarmata"", a spus oficialul. ""Daca nu este implementata, va trebui sa luam masuri pentru a preveni reinarmarea Hezbollah"", a adaugat el. Aceste declaratii vin in replica la precizarea secretarului general al ONU, Kofi Annan, care a spus ca ""anihilarea gruparii Hezbollah nu este unul dintre obiectivele mandatului ONU"", care ar putea doar dezarma miscarea.
LA FATA LOCULUI. In timp ce schimbul de replici continua pe marginea mandatului, misiunii si capabilitatilor FINUL, gruparea Hezbollah a anuntat ca va facilita desfasurarea armatei libaneze in sudul tarii, dar isi va pastra pozitia in regiune ca partid politic, potrivit AFP. Nabil Qaouk, responsabil politic al miscarii Hezbollah pentru sudul Libanului, a anuntat intr-o conferinta de presa desfasurata in orasul Tyr: ""Uram bun venit armatei libaneze in sudul Libanului. Vom facilita desfasurarea trupelor si, in acelasi timp, Hezbollah va ramane in sudul Libanului"". Armata libaneza a inceput dislocarea trupelor sale in sudul Libanului inca de ieri prin desfasurarea unui contingent simbolic, urmand ca numarul militarilor sa creasca in cursul saptamanilor viitoare, potrivit unei surse de la Beirut, citata de Haaretz.

IN STADIUL DE DISCUTII


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.