Datoriile neplatite ale romanilor s-au marit si au ajuns la 238 de milioane de lei. Numarul restantierilor se apropie de 250.000. Valoarea totala a restantelor la creditele luate de clientii individuali a ajuns la sfarsitul lunii iulie la 238

Datoriile neplatite ale romanilor s-au marit si au ajuns la 238 de milioane de lei. Numarul restantierilor se apropie de 250.000.

Valoarea totala a restantelor la creditele luate de clientii individuali a ajuns la sfarsitul lunii iulie la 238 de milioane de lei, comparativ cu circa 220 de milioane de lei dupa primele sase luni, potrivit datelor prezentate miercuri de Biroul de Credit. Chiar daca un client a fost inregistrat la un moment dat cu credite restante, banca nu este obligata legal sa ii refuze acordarea unui nou credit.
""In general, romanii nu sunt rau-platnici. Majoritatea restantelor au valoare redusa"", a spus directorul general al Biroului de Credit, Serban Epure. In functie de distributia valorica a restantelor curente pe sexe, cea mai mare pondere, de 60%, o au cele contractate de barbati.
Cei mai multi restantieri, 209.147 de persoane, aveau la finele lunii iulie restante la un singur creditor. Aproape 30.000 de persoane aveau restante la doi creditori, iar peste 5.200 - la trei creditori. De asemenea, sase persoane aveau restante la opt creditori. Potrivit datelor Biroului de Credit, cele mai multe restante, 233.830, se incadreaza intre un leu si 1.000 de lei, urmate de categoria 1.001- 10.000 de lei, cu 64.461 de cazuri, si cele cu sume de peste 10.000 lei - 1.254.
Din septembrie 2005 si pana in prezent, cea mai mare pondere in structura imprumuturilor restante au avut-o creditele de consum, urmate de cele revolving, contractate prin intermediul unei carti de credit si cele in cont deschis. Imprumuturile imobiliare au cea mai mica pondere in structura imprumuturilor restante. Pe judete, cele mai mari restante au fost inregistrate in Bucuresti, cu aproximativ 55 de milioane de lei, urmat de Prahova, cu circa 10 milioane de lei. Pe ultimele locuri s-au situat judetele Harghita, Covasna si Salaj.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.