Armistitiul dintre gruparea Hezbollah si trupele israeliene, intrat in vigoare ieri dimineata, este respectat. Europenii incearca acum sa contureze o forta internationala de mentinere a pacii in Liban. Focul a incetat intre gruparea Hezbollah

Armistitiul dintre gruparea Hezbollah si trupele israeliene, intrat in vigoare ieri dimineata, este respectat. Europenii incearca acum sa contureze o forta internationala de mentinere a pacii in Liban.

Focul a incetat intre gruparea Hezbollah si trupele israeliene din Liban, iar comunitatea internationala urmareste cu atentie evolutiile din regiune, intentionand sa trimita trupe de mentinere a pacii cat de curand posibil. Rezolutia 1701 a Consiliului de Securitate, care a permis incetarea conflictului dintre Hezbollah si Israel, prevede dezarmarea militiilor siite, insa liderul gruparii, Hassan Nasrallah, a refuzat sa accepte o dezarmare ""prematura"" si ""sub presiune"". Nasrallah a apreciat ca armistitiul este o ""victorie strategica si istorica pentru tot Libanul si miscarea de rezistenta"". Liderul Hezbollah a promis ca cei ale caror locuinte au fost distruse vor primi imediat indemnizatii din partea gruparii siite, fara a mai astepta interventia statului. ""Va vom ajuta, ne vom sprijini unii pe altii, nu vom astepta Guvernul, care are nevoie de timp pentru a reactiona"", a adaugat Nasrallah.
In acelasi timp, premierul israelian Ehud Olmert a declarat ca Israelul nu va mai accepta un atac la suveranitatea sa si a adaugat ca Libanul nu mai poate adaposti Hezbollah. Premierul israelian a mai precizat ca un stat ca Liban nu mai poate adaposti ""o organizatie terorista"", facand aluzie la miscarea Hezbollah.
GATA EVACUARILE. Intre timp, Ministerul roman de Externe a sistat operatiunile de evacuare a cetatenilor romani din Liban. Totusi, ambasadele Romaniei din zona vor continua sa acorde atentie speciala romanilor din Liban si sa incerce evacuarea numai pentru acele persoane care doresc in mod ferm acest lucru si numai daca acestea se afla intr-o situatie critica, se arata intr-un comunicat al MAE.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.