1947 a ramas in istorie ca ultimul an in care organizatii democratice se mai regasesc in Romania. Este anul in care mai exista partide de opozitie, iar Regele Mihai se afla inca in fruntea statului. Dar in aceeasi perioada se produc marile schimbari

1947 a ramas in istorie ca ultimul an in care organizatii democratice se mai regasesc in Romania. Este anul in care mai exista partide de opozitie, iar Regele Mihai se afla inca in fruntea statului. Dar in aceeasi perioada se produc marile schimbari ce vor culmina cu instituirea regimului stalinist.

""Democratia clasica"", in ultimul an de existenta

Dupa alegerile din noiembrie 1946, PCR-ul a mai avansat un pas spre impunerea regimului totalitar. Anul decisiv avea sa fie 1947, cand opozitia politica va fi inlaturata.
COALITII DE CONJUNCTURA. Dupa tactica binecunoscuta a ""tovarasilor de drum"", PCR, prin intermediul Blocului Partidelor Democratice, s-a aliat la guvernare si cu partidele desprinse din Partidul National Taranesc si din Partidul National Liberal, care purtau acelasi nume. Ele au reusit sa-l atraga de partea lor pe fostul prim-ministru liberal Gheorghe Tatarescu, caruia i-au oferit postul de ministru de Externe. Toate aceste fapte lasau impresia unui joc democratic, in care partidele de opozitie aveau un cuvant de spus. Dar dupa semnarea Tratatului de Pace, in februarie 1947, PCR-ul trece la arestarea masiva a membrilor partidelor democratice. A celor care se mai aflau inca in tara, pentru ca unii dintre ei, simtind ""suflul vremurilor noi"", au ramas in strainatate (cazul diplomatilor) sau au reusit sa plece clandestin.
CU CE SE OCUPA SIGURANTA. Cel insarcinat cu actiunea de suprimare a adversarilor politici era agentul sovietic Gheorghe Pintilie, pe numele sau real Pantelimon Bodnarenco. El asista Ministerul de Interne in toate operatiunile privind opozitia, ca un veritabil specialist in ""lichidarea dusmanilor de clasa"". Astfel, din notele informative ale organelor politienesti rezulta faptul ca acestea erau la curent in amanuntime cu activitatile desfasurate de opozitie. Partidele politice fusesera infiltrate de agentii Sigurantei. De exemplu, este relatata o convorbire pe care Iuliu Maniu a avut-o la inceputul anului cu profesorul Ioan Lupas. Atunci, Maniu i-a comunicat profesorului ca ""alegerile din noiembrie nu vor fi recunoscute de anglo-americani"", iar ""in luna martie sau aprilie vor avea loc noi alegeri"". ""In acest sens, continua informatorul, Maniu a primit asigurari din partea anglo-americanilor, chiar rusii sunt de parere ca noi alegeri sa aiba loc, insa trebuie gasita o solutie pentru a nu iesi stirbita din aceasta situatie marea putere de la rasarit.""
Informatorii furnizau, de asemenea, si date despre starea de spirit a membrilor partidelor de opozitie si a populatiei in urma arestarilor care incep sa fie operate. O nota informativa a Inspectoratului de Jandarmi Cluj comunica Bucurestiului ca ""in randurile national-taranistilor din Cluj si raza Inspectoratului exista o mare panica in urma arestarilor ce s-au facut, nestiind dupa ce criterii s-au facut aceste ridicari. Din aceasta cauza, multi chiar dintre simpatizantii national-taranisti au fugit de la domiciliu"".

BRESA. 6 martie 1945: Tatarescu se aliaza cu FND-ul


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.