Parcursul exceptional reusit de echipele romanesti in Cupa UEFA, precum si posibilitatea destul de mare ca dupa 10 de ani sa avem din nou o formatie in grupele Ligii Campionilor i-au entuziasmat pe microbisti, dar au ""inflamat"" si spiritele printre

Parcursul exceptional reusit de echipele romanesti in Cupa UEFA, precum si posibilitatea destul de mare ca dupa 10 de ani sa avem din nou o formatie in grupele Ligii Campionilor i-au entuziasmat pe microbisti, dar au ""inflamat"" si spiritele printre posturile tv.

Cresterea interesului pentru transmiterea partidelor din cea mai importanta competitie europeana intercluburi s-a datorat si faptului ca, in sezonul 2007-2008, Romania va avea doua echipe angrenate in Liga Campionilor, dintre care una, aproape sigur, calificata direct in grupe. Daca luam in calcul inclusiv retete financiare excelente obtinute din transmiterea partidelor disputate de echipele romanesti in sezonul precedent de Cupa UEFA, intelegem dorinta televiziunilor de a pune mana pe aceasta ""mina de aur"".
CHAMPIONS LEAGUE. Nu este de mirare lupta crunta care
s-a purtat intre sefii departamentelor sportive pentru achizitionarea drepturilor de televizare atat a meciurilor din Champions League, cat si pentru pachetul ce cuprindea sferturile, semifinalele, precum si finala Cupei UEFA. S-au vehiculat sume-record pentru piata media din Romania si se pare ca
s-au licitat pana la doua milioane de euro pe an pentru Liga Campionilor. Mai mult, s-a spus ca intre Costi Mocanu, directorul Departamentului Sport al Pro TV, si Ioan Todan, omologul sau de la postul public, au avut cateva schimburi verbale legate de cine ar trebui sa fie castigatorul competitiei.
LICITATII. Pana la urma, Pro TV-ul si Antena 1 au castigat poturile cele mari pe urmatorii trei ani, respectiv postul din Pache Protopopescu - Liga Campionilor, iar televiziunea din Baneasa - dreptul de a difuza sferturile, semifinalele, precum si finala Cupei UEFA, plus Supercupa Europei. Marele perdant este televiziunea publica, care va trebui sa se multumeasca doar cu meciurile din grupele UEFA, daca formatiile noastre vor ajunge pana aici, insa atat Antena 1, cat si Pro TV-ul sunt dispuse sa negocieze pentru aceste jocuri. Desi nu este nimic oficial, se pare ca oferta financiara a TVR-ului a depasit-o cu mult pe cea a concurentului din Protopopescu, insa faptul ca in ultimii sase ani, Pro TV-ul a detinut dreptul de a difuza meciuri din Champions League a cantarit foarte mult. ""Orice achizitie de acest fel presupune si o licitatie. Si cum este greu de stiut cat vor oferi celelalte parti, fiecare trebuie sa isi faca anumite calcule si, in functie de acestea, va trage o concluzie. Pana la urma, televiziunii publice i-au lipsit banii. Cu toate acestea, exista si zvonuri ca nu intotdeauna cel care da mai mult castiga si licitatia. Insa, subliniez ca sunt doar zvonuri"", ne-a declarat Vlad Enachescu, redactor-sef al redactiei emisiuni-transmisiuni din cadrul Departamentului Sport al TVR. Dupa spusele sale, televiziunea publica va incerca sa achizitioneze programe sportive in functie de importanta pe care acestea o au pentru telespectatorii postului. ""Vom licita, daca va fi cazul, insa ne vom intinde atat cat ne tine plapuma"", a mai adaugat Enachescu posibilitatea ca TVR-ul sa transmita meciuri din grupele Cupei UEFA.
CASTIG. Chiar daca a pierdut batalia pentru Liga Campionilor, Antena 1 a reusit sa achizitioneze faza finala a Cupei UEFA, adica sferturile, semifinalele si finala competitiei. De asemenea, postul din Baneasa a castigat dreptul de a difuza si viitoarele trei editii ale Supercupei Europei de la Monte Carlo. Din acest sezon, in dorinta de a dinamiza competitia, forul european a decis ca, incepand din ""sferturi"", Cupa UEFA sa se dispute dupa modelul Champions League, cu premii substantiale pentru echipele calificate, cu publicitate centralizata si drepturi tv acordate unei singure televiziuni. ""Pana la urma, factorul financiar este determinant in castigarea dreptului de a difuza meciuri din competitiile europene, insa aproape la fel de importanta este cota de piata sau un program extins dedicat sportului. Iar postul nostru a dovedit ca merita sa transmita acest pachet oferit de UEFA"", ne-a declarat Adrian Dumitrescu, directorul Departamentului Sport al Antenei 1. De asemenea, postul din Baneasa va negocia pentru fiecare partida sustinuta de echipele romanesti in grupele sau optimile Cupei UEFA. ""Suntem interesati de cresterea acestui business pe termen lung, vom creste investitiile. Asa ca vom trata separat fiecare partida pe care formatiile noastre o va sustine in Europa"", a mai adaugat Dumitrescu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.