Credinta, optimismul, munca, alimentatia sanatoasa se numara printre secretele pe care 100 de persoane cu varste intre 100 si 104 ani au acceptat sa le dezvaluie cercetatorilor de la Institutul american Evercare for UnitedHealth.

Pentru a trai 100 de ani, trebuie in primul rand sa ai credinta sau pe cat posibil o viata spirituala activa. Pentru 23% dintre centenarii participanti la studiu, credinta este chiar mai importanta decat calitatea genelor sau ingrijirile medicale. Acesta nu este singurul studiu care demonstreaza rolul credintei in prelungirea vietii. Un experiment efectuat printre persoane peste 65 de ani arata ca aceia care merg frecvent la biserica traiesc mai mult decat necredinciosii. ""Nu este clar ce actioneaza asupra starii omului, dar se pare ca modul de viata al batranilor credinciosi influenteaza sistemul lor imunitar, prevenind cancerul, bolile cardiovasculare, infectiile"", a declarat unul dintre initiatorii acestor experimente. In afara de viata spirituala, trebuie sa muncesti din greu, sa nu lenevesti, sa mananci sanatos si sa duci o viata cinstita si ordonata. In plus, nu trebuie sa ai nici regrete, nici remuscari. 61% dintre cente-nari sunt de parere ca nu poti face totul intr-o singura viata, iar 78% nu regreta nimic din ceea ce au facut
de-a lungul vietii. O mica parte dintre ei si-ar fi dorit totusi sa calatoreasca mai mult (13%), sa munceasca mai putin (9%) sau sa petreaca mai mult timp cu familia (6%).
FAMILIE. Centenarii au marturisit ca reteta longevitatii mai cuprinde doua aspecte: intemeierea unei familii (50%) si cladirea unei cariere profesionale (20%). In concluzie, cei care au ajuns la 100 de ani si-au ghidat viata dupa principii simple, dar sanatoase: mentinerea in activitate cat mai mult timp posibil, perseverenta, multumirea sufleteasca, onestitatea. Solutia psihologului Mirela Zivari pentru a avea o viata lunga este sa invatam sa alungam energiile negative, sa controlam stresul: ""Daca reusim sa ne descarcam nervii, sa dam afara furia, vom fi feriti de boli"".