Ploaia de stele se vede bine dupa miezul noptii. Pana miercuri suntem invitati sub cerul liber. Punctul de maxima intensitate al ploii de stele a fost atins in aceasta noapte, intre orele 2 si 4:30, ora Romaniei. Dar spectacolul de lumini al natur
Ploaia de stele se vede bine dupa miezul noptii. Pana miercuri suntem invitati sub cerul liber.

Punctul de maxima intensitate al ploii de stele a fost atins in aceasta noapte, intre orele 2 si 4:30, ora Romaniei. Dar spectacolul de lumini al naturii va mai putea fi vazut si in urmatoarele trei zile. Intre 11-15 august are loc o intesificare a activitatii curentului de meteori Perseide. Lumina Lunii afecteaza oarecum observarea meteorilor mai slabi, dar frecventa celor vizibili este destul de mare. Doamna prof. dr. Magda Stavinschi, de la Institutul Astronomic al Academiei Romane, ne face si o invitatie sub bolta instelata, la iarba verde: ""Ploaia de stele se poate vedea de oriunde, preferabil dupa miezul noptii. ""Instrumentul"" cel mai bun pentru observare este... pledul! Intinsi pe o pajiste, cat mai departe de lumina artificiala a oraselor, vom putea urmari in liniste cum ""ploua cu stele"". Si Valentin Grigore, presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori (SARM) ne incurajeaza. El spune ca meteorii pot fi observati de oricine cu ochiul liber, fara instrumente astronomice, iar activitatea Perseidelor va fi destul de buna inca doua-trei nopti. Tot in aceasta perioada va mai slabi in intensitate si lumina Lunii.
FENOMEN. ""Perseidele sunt «ploaia de stele cazatoare» cea mai cunoscuta. Aceasta «ploaie» nu este altceva decat un curent meteoric. Desi nu este, poate, si cea mai impresionanta, atrage cel mai mult atentia, pentru ca are loc vara, in plina vacanta. Perseidele provin din cometa 109 P / Swift-Tuttle, care a trecut ultima oara in 1992. Se numesc astfel pentru ca radiantul (punctul din care par sa tasneasca «stelele cazatoare») se afla in constelatia Perseu"", spune dr. Magda Stavinschi. Perseidele pot fi vazute in fiecare an, in aceeasi perioada.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.