Ultima misiune a sondei spatiale Cassini in atmosfera satelitului Titan al planetei Saturn a confirmat oamenilor de Stiinta existenta lacurilor pe suprafata acestei luni.

Lacurile de pe luna Titan, descoperite in apropierea polului sau nordic, au putut fi vazute de la o distanta de aproximativ 590 de mile.
Ceea ce aparea pe ecranul radarelor ca niste pete negre erau peste 60 de lacuri, majoritatea legate intre ele printr-o retea de canale. Conform cercetatorilor, canalele au fost formate prin eroziunea solului de catre lichide. Unele lacuri erau secate datorita evaporarii lichidului, dar cele care contineau lichide erau compuse, cel mai probabil, din amestec de metan si etan.
PETE. ""Noutatea o reprezinta lacurile, a declarat Rosaly Lopes, membru al echipajului de pe Cassini. Ca sturctura, seamana foarte mult cu lacurile de pe Pamant. Sunt si urme de drenaj pe langa lacuri"", a adaugat acesta.
Specialistii au intuit ca metanul si etanul in stare lichida pot forma lacuri pe suprafata acestui satelit in regiunile mai reci de la pol. Unele dintre pete si canale apar negre pe radar, ceea ce inseamna ca nu emit nici un semnal radar, adica sunt suprafete de lichid extrem de
netede.
Zona in care au fost descoperite lacurile a fost in umbra hibernala pana la sosirea aeronavei spatiale, de aceea nu a fost explorata ulterior. In timpul zborului au fost descoperite lacurile, cu dimensiuni intre 0,6 si 20 de mile. Cel mai mare se intinde pe o suprafata de 62 de mile si poate fi pe jumatate uscat, au declarat cercetatorii.
Se pare ca lacurile sunt influentate de schimbarea anotimpului, seaca sau se umplu in functie de intensitatea vantului. Zburand deasupra unui lac in directie opusa, Cassini ar putea observa influenta vantului in schimbarea luminozitatii lacurilor pe radar.

Asemanari - Fratele vitreg al Terrei