August este luna ideala pentru a te duce cu pluta. Da! Cu pluta! La Ciocanesti, pe Bistrita Aurie. Plutasii batrani din comuna duc mai departe traditia. Comuna Ciocanesti se afla in vestul Bucovinei, la doar 22 de kilometri de statiunea turistica

August este luna ideala pentru a te duce cu pluta. Da! Cu pluta! La Ciocanesti, pe Bistrita Aurie. Plutasii batrani din comuna duc mai departe traditia.

Comuna Ciocanesti se afla in vestul Bucovinei, la doar 22 de kilometri de statiunea turistica Vatra Dornei. Este un adevarat muzeu in aer liber unde poti avea senzatia stranie ca ar trebui sa te descalti. Te opreste insa faptul ca te afli pe un drum national DN 18.
Casele pictate, lemnele pentru iarna, asezate cu minutiozitate, iarba de un verde ireal, colinele care completeaza decorul in toate directiile si caii cu ciucuri mari, rosii, te deruteaza mai intai. Nu prea stii daca te afli intr-un spatiu public sau privat, daca ai nevoie de pasaport sau de bilet de intrarea€¦

SURPRIZE. Cand te dezmeticesti, observi ca pe raul care strabate localitatea asteapta cateva plute. Plutasii batrani le pregatesc pentru lansarea la apa, iar cei tineri fura meseria, pentru a continua traditia. August este luna ideala pentru plimbarile cu pluta in aceasta parte a Bistritei Aurii. Daca si precipitatiile au fost suficiente pana in aceasta luna, pentru a asigura un nivel optim al apei, aventura va fi pe cinste.
Tot in aceasta perioada a anului, daca esti norocos, poti intalni si lostrite, care inoata impotriva curentului.
Cat despre mancare, la loc de mare cinste este pastravul. Raul Bistrita este renumit pentru pastravii sai, care fac parte din traditia culinara a zonei. Aici se mananca in special pastrav afumat si pastrav cu smantana, retete specifice regiunii, care au cateva secrete de preparare. Acest peste este atat de important pentru bucovineni, incat exista si un festival dedicat lui.
Festivalul Pastravului are loc la Ciocanesti chiar in aceste zile, intre 11 si 16 august. Participantii pot avea impresia ca asista la una dintre nuntile din basme, care aici dureaza mai mult de trei zile si trei nopti. Costume traditionale, autentice, muzica bucovineana, cai de rasa, plimbari cu pluta, concursuri de pescuit si o masa mare-ntinsa, plina de minunatii - acesta este, in linii mari, programul festivalului. Cine nu a fost niciodata la o nunta in Bucovina poate intelege foarte bine ce inseamna, mergand la Ciocanesti. Cu precizarea ca personajul principal ramane el: Pastravul.

PLUTASI. Nu oricine poate sta la carma unei plute. Tehnica e straveche


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.