Patru tablouri ale pictorului austriac Gustav Klimt, furate de nazisti, vor fi scoase la licitatie de Christiea€™s. Competitia
se anunta dura.

Dupa ce s-a luptat ani de zile cu statul austriac pentru a recupera cinci tablouri de Gustav Klimt, furate de nazisti de la familia sa, Maria Altmann - urmasa industriasilor evrei Bloch-Bauers - isi vinde mostenirea. Venerabila doamna, in varsta de 90 de ani, a apelat la serviciile Casei de Licitatii Christiea€™s. In ofertasunt cele patru picturi care i-au mai ramas, pentru ca pe a cincea - portretul doamnei ""Adele Bloch-Bauer I"" - a ""maritat-o"" in urma cu cateva saptamani pentru 135 de milioane de dolari, cea mai mare suma platita vreodata pentru o pictura.
CLIENT. Nici nu a apucat bine Christiea€™s sa faca informatia publica, ca a si aparut un potential cumparator: Guvernul Austriei. Ministrul Culturii din aceasta tara a anuntat ca statul isi doreste cu ardoare sa ia capodoperele lui Klimt, pe care le considera comori nationale. Din pacate, cele patru picturi costa de patru ori mai mult decat bugetul anual al Muzeului National al Austriei. Insa salvarea ar putea veni de la un misterios om de afaceri, care s-a declarat dispus sa finanteze macar cumpararea unuia dintre tablouri.