In taberele militare din Afganistan si Irak, diversi roboti sunt testati pentru misiuni. Marina americana nu se lasa mai prejos si colaboreaza cu laboratoarele din centrele universitare. Pe pamant sau in spatiu cosmic, in apa, robotii invata trebu
In taberele militare din Afganistan si Irak, diversi roboti sunt testati pentru misiuni. Marina americana nu se lasa mai prejos si colaboreaza cu laboratoarele din centrele universitare.

Pe pamant sau in spatiu cosmic, in apa, robotii invata treburi omenesti sau lucrurile pe care nu suntem in stare sa le indeplinim. Ii gasim in industrie, in camera copiilor, in curte, pe la receptie sau se ""antreneaza"" prin baze NASA pentru a da o mana de ajutor undeva, foarte departe de Terra. In ultimul timp, insa incep sa fie testati in misiuni militare, cei mai cunoscuti fiind robotii din Afganistan si Irak, de catre armata americana. Si daca isi fac treaba la sol, de ce nu ar merge si in apa? Nu mai este un secret, marina americana se foloseste de laboratoarele din centrele universitare pentu a gasi masinarii perfecte pentru diverse misiuni. Printre evenimentele ""publice"" in domeniu se afla concursul international ""Autonomous Underwater Vehicle Competition"" (www.auvsi.org).
IN BAZIN. La a IX-a editie a competitiei au participat 21 de echipe, premiul cel mare fiind de 7.000 de dolari. Masinaria autonoma era scufundata intr-un bazin cu apa, avand o adancime de 13 metri. Printre sarcini, efectuarea unui ""traseu"" care culmina cu iesirea printr-o poarta, gasirea unei defectiuni la o conducta etc. Pentru a doua oara consecutiv, concursul a fost castigat de robotul ""Subjugator"" (Universitatea din Florida). Unul dintre motivele pentru care ofiterii americani se indreapta catre centrele universitare este si acela ca multi ""profesionisti"" din domeniu au preferat sa se retraga, spun analistii americani.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.