Parlamentul de la Sofia urmeaza sa adopte o lege privind arhivele securitatii, anunta publicatia online Novinite. Potrivit acesteia, membri Comisiei de Afaceri Interne din Legislativ au ajuns la un acord pentru redactarea unei legi privind deschidere
Parlamentul de la Sofia urmeaza sa adopte o lege privind arhivele securitatii, anunta publicatia online Novinite. Potrivit acesteia, membri Comisiei de Afaceri Interne din Legislativ au ajuns la un acord pentru redactarea unei legi privind deschiderea dosarelor fostelor servicii secrete, pe baza a trei proiecte existente.
Unul dintre cele mai recente proiecte, propus de Miscarea pentru Drepturi si Libertati, prevede pedeapsa cu inchisoarea intre cinci si 15 ani si o amenda cuprinsa intre 15.000 si 30.000 de leva pentru cei care ascund, falsifica, distrug sau fac publice documente care dovedesc colaborarea cu serviciile de securitate din perioada comunista. Dezbaterile privind arhivele securitatii au fost reluate dupa dezvaluirea numelor unor cunoscuti jurnalisti sau judecatori, despre care se presupune ca ar fi colaborat cu serviciile secrete in perioada comunista, transmite Mediafax.
DUPA 16 ANI. Bulgaria a ramas singura tara din fostul bloc comunist care nu a reusit sa ajunga la un consens in aceasta privinta. Novinite aminteste ca, la inceputul lui iunie, Guvernul a cerut deschiderea completa a arhivelor securitatii, ceea ce a reprezentat o schimbare majora a pozitiei premierului Serghei Stanisev, care ceruse initial distrugerea dosarelor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.