Nicu Covaci s-a facut manga. Dupa mai mult de patru decenii de abstinenta, a baut din vinul limpede al muzicii folk. Ploaia a asteptat cuminte, ca ""tanarul"" folkist sa se trezeasca din betie. Ce politicoasa a fost ploaia! N-a vrut sa ""ude"

Nicu Covaci s-a facut manga. Dupa mai mult de patru decenii de abstinenta, a baut din vinul limpede al muzicii folk. Ploaia a asteptat cuminte, ca ""tanarul"" folkist sa se trezeasca din betie.

Ce politicoasa a fost ploaia! N-a vrut sa ""ude"" concertul lui Nicu Covaci. Pana si vantul s-a potolit ca sa-l asculte pe liderul trupei Phoenix fara trupa Phoenix. A fost ca la un examen cu profesori pedanti. Un juriu ostil si pus pe exmatriculat astepta, morocanos, sa-l lase corigent pe Nicu Covaci pentru ""insolenta"" de a fi sarit gardul in gradina muzicii folk. Multi au sperat sa-si rupa gatul. Altii au sperat ca va face fata. Dar nimeni nu se astepta sa ia nota maxima. Rebelul care a facut dintr-o formatie rock o legenda nationala si-a scos sufletul la vedere pe plaja de la Costinesti. Pentru ca folkul nu poate fi cantat fara suflet. Sufletul e a saptea coarda de la chitara.
EVEREST. Demonstratia a fost completa si perfecta! Oameni buni, va asigur ca nu-s vorbe aruncate-n vant. Nicu Covaci a demonstrat (pentru cei care l-au suspectat ca se ascunde in spatele trupei) ca are voce (si ce fain suna doar cu chitara!!!). Se prea poate ca examenul sa fi fost al lui pentru el insusi, ca al unui alpinist care incearca, dupa o pauza de 40 de ani, sa mai urce o data Everestul. Ei bine, l-a urcat, a castigat pariul! Acum se poate intoarce linistit la ""dementa"" fumigena a rockului.
SETE MARE! ""Imi aduc aminte cand Nicu Covaci a venit prima oara acasa la mine, cu Anda Calugareanu si mi-au cantat «Mica tiganiada». A fost senzational. Asa sper ca va fi si concertul din aceasta seara"" - a punctat Motu Pittis deschiderea ""ostilitatilor"". Nu stim cum o fi fost acasa la Motu, dar, intr-adevar concertul de la Obelisc a fost SENZATIONAL. 40 de minute de folk autentic, majoritatea, piese celebre de Bob Dylan.
Cap de serie: ""Blowing in the wind"" (Vanare de vant), melodia de suflet a lui Pittis, care a stat pe scena, alaturi de Nicu Covaci, pana la sfarsitul concertului. Ii era si lui sete. Atat de sete, incat n-a putut sa-l lase pe Covaci sa se imbete singur cu ""Folk you!"", o bautura care va vindeca de dureri si angoase. Ba, chiar Motu i-a asigurat si backing vocals, impreuna cu Ionut Contras si Anca Graterol (din fosta trupa de fete Catena).

COSTINESTI. Folkul vechi a rasunat langa Obeliscul nou


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.