Un pic de chimie a existat dintotdeauna in bucatarie. In zilele noastre, o noua tendinta gastronomica urmareste sa analizeze ansamblul fenomenelor fizico-chimice care duc la transformarea produselor. Gastronomia moleculara reprezinta o noua
Un pic de chimie a existat
dintotdeauna in bucatarie.
In zilele noastre, o noua tendinta gastronomica urmareste sa analizeze ansamblul fenomenelor
fizico-chimice care duc la transformarea produselor.

Gastronomia moleculara reprezinta o noua abordare a artei de a manca, dar si de a gati. Ea urmareste aplicarea principiilor stiintei in practicile culinare cotidiane de acasa si de la restaurant. De secole intregi stiintele alimentelor s-au schimbat foarte mult. Dar in anii a€™90, Nicholas Kurti si Herv... This, inventatorii gastronomiei moleculare, au simtit ca prapastia dintre stiinta prepararii mancarurilor si gatitul efectiv a inceput sa se largeasca din ce in ce mai mult.
NOU. De aceea, ei au ajuns la concluzia ca este necesara inventia unei noi discipline gastronomice care sa imbine arta cu stiinta. Astfel a aparut gastronomia moleculara. Unul dintre obiectivele acestei discipline este aplicarea principiilor stiintifice in bucatarie pentru imbunata-tirea preparatelor culinare. Gastronomia moleculara mai este definita si ca studiul stiintific al deliciului. Aplicatiile tehnologice si pedagogice ale gastronomiei moleculare introduc ustensile, metode de preparare si ingrediente noi in bucataria de acasa sau in cea de la restaurant si inventarea de noi mancaruri fondate pe analiza celor clasice. Gastronomia moleculara exploreaza practicile si transforma-rile culinare si incearca sa le explice din punct de vedere fizic si chimic. De asemenea, ea experimenteaza noi cai pentru perfectionarea in arta culinara. Inghetata cu azot, caviar virtual sau diferite spume sunt numai cateva dintre produsele specifice gastronomiei moleculare.
EXPERIMENTE. In cadrul unei cronici televizate animate de Herv... This, acesta a demonstrat ca pentru prepararea sorbetului ne putem lipsi foarte simplu de sorbetiera, ustensil care impiedica formarea cristalelor de gheata. El a aratat ca racirea unui astfel de preparat culinar se poate realiza foarte usor daca i se adauga azotat lichid. Tot gastronomia moleculara recomanda prepararea carnii la temperaturi mici, pentru ca aceasta sa devina frageda si suculenta. Una dintre cele mai importante inventii ale gastronomiei moleculare este cuptorul cu microunde.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.