""Nu am ezitat sa semnez un angajament, dar a fost in legatura stricta cu probleme ale sigurantei studentilor straini in Romania si ale sigurantei Romaniei"", a sunat marturisirea Monei Musca. Ea adauga ca nu regreta, fiind un angajament ""profesional"".

Cu cele doua dosare primite de la CNSAS pe masa, deputatul liberal Mona Musca a admis ieri ca a semnat un angajament pentru Securitate in perioada in care a lucrat ca asistent la Universitatea din Timisoara, dar a insistat ca este un ""angajament in legatura cu activitatea studentilor straini"" cu menirea de a evita posibile conflicte intre acestia. ""Nu am ezitat sa semnez un angajament in legatura stricta cu aceste probleme ale sigurantei studentilor straini in Romania si ale sigurantei Romaniei. In angajament spunea clar: ca cetatean RSR inteleg sa-mi fac datoria patriotica de a sprijini organele de Securitate cu date si anumite informatii ce voi fi in ma-sura sa le cunosc legate de problema scolarizarii studentilor straini, activitatea lor si eventualele atitudini inamicale ale acestora fata de statul roman"", a marturisit Musca. Ea a sustinut ca era o practica obisnuita pentru persoanele care veneau in contact cu straini, refuzul putand atrage pedeapsa cu inchisoarea si, ca atare, i s-a parut ""firesc"" sa semneze. ""Nu consider ca era un angajament cu Securitatea, era o chestiune absolut banala, era o angajare profesionala"", a insistat Musca, adaugand ca nu regreta.
""DANA"". Singurul lucru care i s-a parut o problema, spune deputatul, a fost ca i s-a cerut ca eventualele note sa fie semnate cu numele de cod ""Dana"", insa a acceptat explicatia primita privind normalitatea acestei practici. Musca a sustinut ca nu a redactat vreodata astfel de note, ci a transmis oral informatii prodecanului. Colaborarea cu Securitatea a Monei Musca a avut loc, conform datelor din dosare, in perioada 8.09.1977-13.10.1978. Intrebata la Realitatea Tv ce va face daca CNSAS va decide ca a facut politie politica, Musca a negat vehemement ca poate fi vorba de o astfel de interpretare a dosarului ei si a spus ca oricum nu intentiona sa candideze pentru un post de europarlamentar.

PREVEDERI