Calvarul injectiilor zilnice cu insulina poate lua sfarsit pentru unii diabetici. Un grup de cercetatori francezi si americani a pus la punct un tratament contra diabetului insulino-dependent ce se administreaza pe cale orala. Pacientii afectat
Calvarul injectiilor zilnice cu insulina poate lua sfarsit pentru unii diabetici. Un grup de cercetatori francezi si americani a pus la punct un tratament contra diabetului insulino-dependent ce se administreaza pe cale orala.


Pacientii afectati de diabet inca din primele zile dupa nastere, care suporta o viata intreaga injectiile cu insulina, pot scapa de acest chin, informeaza publicatia New England Journal of Medicine, in editia din luna aceasta. Aceasta forma a diabetului insulino-dependent aparut la putin timp dupa nastere are o cauza genetica.
Cercetatorii Philippe Froguel (Institutul Pasteur din Lille) si Michel Polak (Spitalul Necker din Paris), in colaborare cu biologii americani de la Baylor College of Medicine din Houston, au descoperit mutatiile genetice responsabile de diabetul congenital. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin cresterea glicemiei inca din primele zile sau luni de viata. Ea necesita instituirea unui tratament temporar sau definitiv cu insulina injectabila. Dar, spre deosebire de diabetul de tip 1 (insulino-dependent) care apare inaintea varstei de 20 de ani, diabetul congenital nu este o boala autoimuna cauzata de distrugerea celulelor pancreasului care produc insulina, ci de unele mutatii genetice.
MUTATII GENETICE. Echipa franco-americana a descoperit ca aceste mutatii apar la nivelul celulelor receptoare ale sulfamidelor. Aceste substante au rolul de a stimula secretia de insulina.
Dupa ce au ajuns la aceasta concluzie, cercetatorii au testat cu succes un tratament medicamentos in cazul a 44 de copii cu diabet congenital. Rezultatul: comprimatele cu sulfamida au inlocuit injectiile cu insulina. ""Descoperirea mecanismului de aparitie a diabetului congenital prezinta trei mari avantaje: diagnosticarea precoce a diabetului la copii, schimbarea radicala a tratamentului, inlocuindu-se insulina injectabila cu pastile de sulfamida, dezvoltarea unor noi posibilitati de lupta impotriva diabetului la adult, bazate pe cercetarea genetica"", a concluzionat profesorul Philippe Froguel.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.