Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a fost primit ieri cu raceala de liderul de la Kremlin. Chiar in debutul intalnirii, Putin a tinut sa faca o precizare fara alte comentarii: ""Discutiile de astazi sunt, de fapt, niste negocieri"". Putin
Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a fost primit ieri cu raceala de liderul de la Kremlin.

Chiar in debutul intalnirii, Putin a tinut sa faca o precizare fara alte comentarii: ""Discutiile de astazi sunt, de fapt, niste negocieri"". Putin a subliniat ca va discuta cu presedintele Voronin exclusiv problema transnistreana, in timp ce liderul de la Chisinau a mizat pe faptul ca va putea aborda si problema stoparii de catre Rusia a importului de vinuri moldovenesti. La randul sau, Voronin a spus ca ""in jurul relatiilor moldo-ruse exista multe discutii si comentarii, dar nu intotdeauna vorbesc acei care pot solutiona probleme"".
Relatiile dintre Chisinau si Moscova s-au racit brusc dupa ce in 2003, in timp ce zbura la Chisinau sa semneze controversatul Memorandum de asa-zisa federalizare a Republicii Moldova, Putin a fost sunat de Voronin, care l-a rugat sa se intoarca acasa, deoarece nu va semna documentul. De atunci, Voronin a incercat de mai multe ori sa se intalneasca insa cu Putin, dar de fiecare data era refuzat.
Analistii de la Chisinau au salutat intalnirea celor doi sefi de stat, in speranta deblocarii relatiilor moldo-ruse, inclusiv a negocierilor in problema transnistreana. Consilierul lui Voronin, Mark Tkaciuk, a anuntat ca intalnirea ""poate influenta radical negocierile in problema transnistreana"". (Vitalie Calugareanu, Chisinau)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.