De cand eram in liceu am avut mari regrete ca nu am fost contemporan cu Isaac Newton, Albert Einstein sau Henry Coanda. Regretele mi s-au mai estompat saptamana trecuta, cand l-am cunoscut pe Viorel Tutunaru. Mai intai, mi-a parvenit la redactie u
De cand eram in liceu am avut mari regrete ca nu am fost contemporan cu Isaac Newton, Albert Einstein sau Henry Coanda. Regretele mi s-au mai estompat saptamana trecuta, cand l-am cunoscut pe Viorel Tutunaru.

Mai intai, mi-a parvenit la redactie un fel de memoriu care incepea asa: ""Zdruncina-te omule si intelege ce se face in tara romaneasca si in lume"" - ""Scrisoare deschisa catre poporul roman, catre Europa si in general catre lume"". M-am zdruncinat usurel, cat sa nu distrug mobi-lierul ziarului, apoi m-am apucat sa citesc restul textului care avea la sfarsit o stampila pe care scria: ""Viorel Tutunaru - autorul cartii «Clipa care nu se uita niciodata»"". Scrisoarea fusese trimisa la ONU, Delegatia Comisiei Europene, Guvern, Parlament si Jurnalul National. Continea referiri despre viata si opera lui Tutunaru, inventator, artist si scriitor. M-a intrigat de la bun inceput personajul, mai ales ca am aflat ca adresa de comunicare in ""Bucuresti - strigati-ma zilnic, intre orele 09:00 si 11:00"". A doua zi, de dimineata, am strigat dupa om de la mine de pe balcon si nu mi-a raspuns. Am apelat la a doua solutie, l-am sunat la numarul de mobil scris cu pixul pe scrisoare.
AERU"" DIN SALTEA. A aparut la carciuma de la parterul redactiei un nene la vreo 40 si ceva de ani, cu mustata. M-a intrebat cu accent moldav de Chisinau daca eu sunt eu. Dupa ce am zis ca da, m-a mituit cu o bere la cutie scoasa dintr-o punga. In timp ce sorbeam tacticos spaga, omul si-a inceput saga: ""Io am facut vaporul ielicopter. Ieream la Tallin in port si insiercam sa fug la Italia, ca o cunoscusiem pe seia cu M, cantariata de opiera. Ii zicea parca Milva si ii vorbisem in culise dupi un spiectacol. Mi-am spus io la Tallin ca daca vaporul da pieste un aisbierg ii bine sa fie si ielicopter, ca sare pieste aisbierg"".
In plus, a mai inventat, dupa ce a vazut ca in Chisinau sunt multe masini, parcarea in spirala, alarma auto cu arc de la clestele de rufe si liberatea presei. Fiindca KGB-ul a vrut sa-i fure inventiile, el nu l-a facut machete sau nu a desenat scheme: ""Cu toata dragostea pientru popor nu le-am dat la caghebieu"". In schimb, vrea sa ofere poporului, pe care-l iubeste, un perpetuum mobile pe care l-a inventat intr-o seara de aprilie. Asta cu toate ca e suparat ca aia de la teleshopping i-au furat salteaua cu aer la care s-a gandit ani in sir: ""E o saltia placuta, sie prinde cu ate"". Fiindca salteaua placuta e deja furata de oamenii rai si secretul ei e devoalat, mi-a aratat niste scheme care contineau niste dreptunghiuri desenate. In proiect nu era reprezentat grafic aerul din saltea, dar m-am linistit cand am aflat ca e vorba de aer cat se poate de normal, nici prea cald, nici prea rece.
VARU"" SECSPIR. Cum trebile tehnice nu sunt totul, Viorel e si un spirit artistic. A editat, pe propria cheltuiala, in 500 de exemplare, cartea ""Clipa care nu se uita niciodata"", care reprezinta ""sport, muzica si dragoste sensibila"". Dupa cum ne-a spus, manuscrisul initial al cartii a fost furat de KGB in tandem cu CIA, care l-a transformat in filmul moldovenesc ""Eu vreau sa cant"". Opera e mai buna decat aproape tot ce a scris William Shakespeare: ""Dragul mieu, sprie dieosebire de lirica secspiriana, la mine finisul ii placut. Mult mai bine"".
Tot in domeniul artistic am consemnat si faptul ca domnul Tutunaru a inventat ""noul stil de muzica"". Care nou stil de muzica e inovator pentru ca ""se canta"".
PETITORUL BUSH. Faima lui Tutunaru era mare inca de acu"" jda ani. Prin 1981-""82, afland ca pe undeva prin Basarabia sta si cugeta un spirit de talie mondiala, batranul George Bush i-a transmis prin gugustiuci calatori lui Viorel Tutunaru ca i-a gasit nevasta. Nu pe oricine, ci tocmai pe printesa Margareta de Hohenzollern. Cum prietenul inventator e republican convins si nu ii placea fata Regelui Mihai, fiindca e caloasa si are ceva mai multi ani decat el, s-a suparat pe Bush si nici macar nu l-a vizitat cand acesta a trecut prin Romania. Tot din convingeri republicane a refuzat si oferta lui Gorbaciov, sa o ia de nevasta pe rusoaica botezata Cristina si sa preia imperiul lui Petru I. A avut o mica ezitare atunci cand KGB-ul, mana-n mana cu CIA, a vrut sa-l combine cu Nadia Comaneci. Era draguta, simpatica, mai pe gustul lui, dar, dupa ce s-a gandit intens, si-a dat seama ca nu o iubeste, asa ca a ramas becher pana in ziua de azi.
MEANDRELE CONCRETULUI POLITICHIEI. Cum tehnica si arta fara politichie sunt ca un gulas fara papricas, Viorel Tutunaru e si om politic. Inca din anul 1989 a facut in Basarabia Patidul Libertatii, cu care nu a paticipat in nici un fel de alegeri in semn de protest fata de rusi, americani si alte popoare care opreseaza. In ""90, a trecut podul de flori de peste Prut si a ajuns la Galati si la Timisoara, unde a tinut ""discursuri placute si grozave"", care au electrizat si impresionat pana la lacrimi publicul. A protestat cand a venit Clinton in Romania, arborand o pancarda pe care scria, dupa cum ne-a zis, ""USA-za criminals of za uarld"". Inscriptia i-a fost confiscata de catre oculta internationala. Datorita activitatii politice a mai fost persecutat si de firma de paza unde a fost angajat, care nu voia sa-i plateasca orele suplimentare, si de catre asociatia de locatari a blocului unde sta, care l-a dat in judecata pe motiv ca datoreaza 12 milioane la intretinere.
Cum berea se terminase si domnul Tutunaru avea o privire ca si cum i-ar mai fi trecut prin creier un proiect novator care sa revolutioneze lumea intreaga, ne-am luat la revedere cordial, el urmand sa ma tina la curent cu activitatile ulterioare. Dupa ce a plecat, am stat si m-am gandit multa vreme daca nu e cazul sa inventez si eu cuburile de ghiata calde, fiindca asa, poate, o sa vrea Bush junior sa ma casatoreasca cu vreo printesa araboaica din Taiwan.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.