Ministerul Apararii Nationale va prezenta presedintelui Traian Basescu, intr-o viitoare sedinta a CSAT, mai multe variante prin care ""pot fi respectate angajamentele Romaniei"", una dintre acestea vizand redimensionarea trupelor din afara granitelor
Ministerul Apararii Nationale va prezenta presedintelui Traian Basescu, intr-o viitoare sedinta a CSAT, mai multe variante prin care ""pot fi respectate angajamentele Romaniei"", una dintre acestea vizand redimensionarea trupelor din afara granitelor tarii si retragerea din Irak.

BUGET INSUFICIENT. Aflat la PNL Arad cu probleme politice, ministrul Teodor Atanasiu (foto) a declarat ieri ca se va prezenta in curand in fata CSAT cu variante si propuneri privind strategia viitoare de securitate si de respectare a angajamentelor asumate de Romania pe plan international. El a declarat ca Romania, desi are o strategie de aparare nationala coerenta, aceasta ""nu este adaptata cu resurse"". Ministrul Apararii a spus ca Romania are un buget de aparare de numai 6,69 miliarde de lei noi, fata de cele peste 10 miliarde de lei de cat ar avea nevoie pentru a-si putea respecta angajamentele asumate in fata NATO sau pe plan international. ""Acest buget de 1,78% din PIB fata de 2,38% angajat de Romania nu ne ajunge nici pe departe pentru dotarile noi care trebuie aduse armatei si pentru o serie de alte obligatii, printre care credite contractate"", a spus ministrul. Atanasiu a declarat ca Romania trebuie sa decida daca isi respecta angajamentele de a forma o armata profesionista sau daca va cheltui sume importante in continuare in unele teatre de operatiuni, ""in care si-a indeplinit oricum misiunea"". ""Am mers in Irak ca sa dam jos un guvern care sustinea terorismul si am facut-o. Acum suntem acolo pentru a sustine acest guvern, dar misiunea noastra a fost indeplinita"", a spus Atanasiu.
Ministrul crede ca Romania trebuie sa ""ia urgent unele decizii"". ""Fie trimitem trupe in afara, fie cumparam avioane noi sau nave, fie schimbam calibrul armelor sau rachetelor, pentru ca banii de acum sunt insuficienti. Nu putem deveni interoperabili cu NATO cu acest buget"", a spus Atanasiu.
ANGAJAMENTE. Ministrul a adaugat ca Romania s-a angajat in fata NATO sa disloce rapid 8% din efectivele armate in cazul unor conflicte si alti 40% din militari si tehnica in cateva luni. ""Iar noi avem inca ARO-ul romanesc care nu porneste la chei dimineata"", a adaugat Atanasiu. El a spus ca Traian Basescu ""nu a fost informat suficient"" la precedenta sedinta a CSAT si din acest motiv in septembrie va reveni cu ""date concrete"" si propuneri privind redimensionarea unor trupe aflate in afara granitelor si retragerea din Irak, pentru ca banii existenti, in conditiile in care nu vor fi suplimentati, sa ajunga si pentru dotarea armatei. Ministrul a mai spus ca e multumit de cum decurge campania de semnaturi privind retragerea trupelor din Irak, constatand ca romanii isi doresc ca militarii nostri sa revina acasa. (Andrei Ando)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.