Calmarul (calamarul) este un cefalopod comestibil care face parte din categoria fructelor de mare. Calmarul este de multe ori un element indispensabil in unele preparate culinare mediteraneene si asiatice. Calmarii au o forma cilindrica si sunt d

Calmarul (calamarul) este un cefalopod comestibil care face parte din categoria fructelor de mare. Calmarul este de multe ori un element indispensabil in unele preparate culinare mediteraneene si asiatice.

Calmarii au o forma cilindrica si sunt dotati cu doua inotatoare in spatele corpului si zece tentacule in partea din fata. Calmarii sunt albi cu tenta de rosu, maro, roz sau purpuriu, dar isi pot schimba culoarea in functie de starea lor de frica sau de furie. Din cele 350 de specii existente, unii calmari pot masura pana la 50 de centimetri, altii, care traiesc in profunzimea oceanului, pot atinge si lungimea de 12 metri. In acest caz, ei se numesc calmari-gigant.
DELICIU. Este recomandata consumarea calmarilor cei mai mici (30 cm), pentru ca au carnea foarte frageda. Calmarul este acoperit de o membrana inchisa la culoare care trebuie indepartata inainte de a fi consumat.
De obicei, calmarii comercializati in supermarketuri nu au aceasta membrana, ei fiind tratati in prealabil. Calmarul se consuma intreg, cu exceptia cartilagiului, care poate fi scos usor cu degetele. Inainte de a fi consumat, este indicat ca acest fruct de mare sa fie inmuiat in apa minerala. Popoarele care consuma frecvent calmari sunt cele mediteraneene - spaniolii, portughezii, grecii si italienii - si de asemenea japonezii si coreenii. Sushi, binecunoscutul preparat culinar japonez, si paella, mancarea traditionala spaniola, contin ca ingredient de baza, calmari. Aceste moluste se pot manca reci sau calde, facute la gril, fripte, afumate sau marinate. De asemenea, supele, salatele sau gogoasele din calmari fac deliciul tuturor meselor din zonele mediteraneene. Italienii consuma calmari in combinatie cu diferite preparate pe baza de paste. Calmarul poate acoperi pana la 25% din necesarul de proteine pentru cei care vor sa ramana subtiri si sa fie in forma. Carnea calmarilor a fost apreciata inca din cele mai vechi timpuri. Grecii si romanii ii confereau virtuti afrodiziace, fapt pentru care o consumau in cantitati foarte mari.
SCUT. Cand se simt in pericol, calmarii secreta o substanta de culoare neagra, asemanatoare cu cerneala. Aceasta este de asemenea comestibila. Cerneala calmarilor este colorantul natural al unor retete de paste italiene sau al orezului negru spaniol. Secretia poate fi folosita chiar ca sos al unor preparate din calmar. Pescarii priceputi spun ca aceste fructe de mare se pescuiesc cel mai bine pe timpul noptii cu ajutorul unor lampi cu halogen. Folosind lumina, ei reusesc sa atraga si calmarii care se afla la o distanta foarte mare. Pescarii ucid prada sub apa pentru a evita sa fie improscati cu secretia pe care calmarii o emit.

CALMAR PANE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.