Darnicia caracteristica autoritatilor de la Bruxelles o sa le duca pana la sfarsitul acestui an in sapa de lemn. Fondul comunitar destinat crizelor umanitare s-a evaporat aproape in totalitate in numai opt luni, din cauza multimii de evenimente t

Darnicia caracteristica autoritatilor de la Bruxelles o sa le duca pana la sfarsitul acestui an in sapa de lemn.

Fondul comunitar destinat crizelor umanitare s-a evaporat aproape in totalitate in numai opt luni, din cauza multimii de evenimente tragice care au avut loc de la inceputul acestui an. Dupa ce i-au ajutat pe libanezi cu 30 de milioane de euro, cufarul pentru crizele umanitare, care la inceputul anului era plin cu 800 de milioane de euro, a ramas doar cu suma de 76 de milioane. Astfel, oficialii de la Bruxelles s-au declarat ingrijorati de cheltuirea sutelor de milioane de euro, caci pana la sfarsitul acestui an nu se stie ce catastrofe sau tragedii umanitare se mai pot ivi, relateaza cotidianul francez Le Monde. ""Toate rezervele noastre au secat. Daca apare vreun tsunami in aceasta iarna, nu vom putea sa facem fata!"", a declarat un inalt oficial european.
BUZUNARE GOALE. Ajutoarele acordate de UE in urma cutremurului din Pakistan, dar si cele destinate copiilor din Sudan, din Congo si saracilor din teritoriile palestiniene, la care s-au adaugat milioanele de euro acordate victimelor bombardamentelor din Liban, au secat la maximum cuferele europene. Chiar si asa-numitul ""brat umanitar"" al UE, Echo, nu mai dispune in prezent decat de sapte milioane de euro, din banii care i-au fost dati de Bruxelles, cu toate ca bugetul sau total e de 69 de milioane de euro.

CU JALBA. ""Este o situatie cu adevarat dificila. Intotdeauna exista rezerve de bani pentru crize, dar in acest an ne confruntam cu o mare problema"", explica Louis Michel, comisarul pentru dezvoltare. Oficialul european, lipsit de fonduri proprii, este constrans sa ceara avizul Legislativului UE pentru a mai putea scoate niste milioane de euro din rezerva generala a bugetului european, care contabilizeaza aproximativ 458 de milioane de euro. (Maria Toader)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.