In zona Strandului Tineretului, drujba munceste fara oprire. Patru arbori au fost pusi la pamant in cursul zilei de ieri. Scopul nu este altul decat unul cat se poate de profitabil: un cort ceremonial. 400 de metri patrati vor adaposti un local de fite pentru nunti de cinci stele.

Trei muncitori taiau de zor la arborii seculari. S-au oprit insa in momentul in care echipa Jurnalului National s-a apropiat de teren. Nu au fost foarte deschisi nici in momentul in care am cerut sa vedem avizul de defrisare. De altfel, cele cateva fotografii facute la locul ""crimei verzi"", fapt ce a devenit ordine de zi pentru capitala Romaniei, s-au realizat pe marginea amenintarilor de tot soiul. In cele din urma, oamenii au acceptat sa arate actul semnat de Virgil Carstea, directorul Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti. Au primit aviz de defrisare pentru trei castani si un stejar. In schimbul defrisarilor va trebui sa replanteze zece arbori mari sau 100 de arbusti mici in zona bazei sportive. Un singur paragraf, in care se preciza clar ca toaletarea se va face in perioada de repaus vegetal, nu a fost respectat. Arborele cu pricina fusese deja ""aranjat"" de muncitorii cu drujba.
RETICENTA. ""Nu o sa va spun pe ce suprafata voi face cortul ceremonial. Nu inteleg de ce se face atata tevatura cu copacii astia. Am mai primit o amenda pentru taierea unui arbore. Garda de Mediu ne-a pus sa platim atunci cinci milioane. Si de aceasta data avem toate actele necesare. Nu cred ca trebuie sa le arat presei"", explica nervos un barbat care sustine ca face pate din conducere. Actele sunt intr-adevar in regula, de altfel, in Bucuresti, orice defrisare este ""in regula"" si cu acte mai curate si mai catolice decat Papa.
Terenul ce se intinde pe cateva hectare bune de pamant se gaseste in administrarea SC Tineretului SA. Aceasta a concesionat zona verde de la Stadionul National Lia Manoliu, in administrarea caruia s-a gasit pana in urma cu trei ani. Printre cele cateva terenuri de tenis se gasesc inca trei terase si doua pizzerii. Toate si-au facut loc in zona verde, in numele afacerilor infloritoare. De asemenea, este deja de notorietate ca SC Trigranit SA, un alt concesionar al zonei Strandului Tineretului, urmareste ridicarea unui zgarie-nori in zona verde din apropierea Hotelului Sofitel.

PROCES BORDEI