Compania Nationala a Huilei Petrosani se va reorganiza in societate nationala, a anuntat ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. Compania are datorii la buget de 866 milioane de lei noi. Societatea cu cele mai mari datorii la buget, Com

Compania Nationala a Huilei Petrosani se va reorganiza in societate nationala, a anuntat ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. Compania are datorii la buget de 866 milioane de lei noi.

Societatea cu cele mai mari datorii la buget, Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani, va fi reorganizata, a anuntat ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, prezent in Valea Jiului. Noul agent economic va prelua activele, personalul si datoriile actualei companii. Codrut Seres a declarat ca a avizat actul normativ care prevede reorganizarea CNH, iar proiectul se afla acum pe masa ministrului de Finante. Ministrul a mai precizat ca sunt avute in vedere si investitii foarte importante in industria miniera din Valea Jiului. Seres a mai anuntat ca 54 de mine urmeaza sa intre in programele de ecologizare sau conservare.
DATORII. Compania Nationala a Huilei a ramas cel mai mare datornic la bugetul de stat, avand la finele lunii iunie a acestui an datorii de 866,6 milioane de lei, potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. CNH se afla in topul datornicilor la bugetul asigurarilor de somaj, cu sume neplatite in valoare de 128,39 milioane de lei noi si cu restante catre bugetul asigurarilor de sanatate in valoare de 40,5 milioane de lei. In primavara, compania a disponibilizat peste 500 de mineri, pentru acest an fiind prevazuta plecarea din companie a 800 de salariati. Astfel, numarul salariatilor CNH va scadea sub 12.000 de persoane.
BONURI DE MASA. Referitor la bonurile de masa pentru mineri, ministrul a precizat ca, momentan, din cauza datoriilor bugetare, Compania Nationala a Huilei nu poate sustine un asemenea efort financiar. ""Sa vedem daca bugetul companiei, asa cum este el in momentul de fata structurat pentru acest an, va putea sa faca fata unei cheltuieli duble, cu tichete de masa si cu supliment nutritiv, asa cum au solicitat la
un moment dat o parte din reprezentantii sindicatelor"", a declarat ministrul Economiei, Codrut Seres. Salariile angajatilor Companiei Nationale a Huilei Petrosani vor fi majorate, dupa cum au anuntat si sindicatele, cu aproximativ 8% in acest an, dupa rectificarea bugetului de venituri si cheltuieli al CNH.

INVESTITII


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.